Личности

Почина сенатор Джон Маккейн, родни русофоби скърбят и го венцеславят

Почина сенатор Джон Маккейн, родни русофоби скърбят и го венцеславят

 

768x432

 

 

Героят от войната във Виетнам, сенатор Джон Маккейн почина на 81 години, обграден от семейството си, съобщиха американските и световните медии.

 

 

 

А ние бихме допълнили – бесният русофоб Маккейн се спомина и даде повод на много от нашите безродници да ронят сълзи и да оплакват безценната си загуба.

 

 

При такива случаи е казано – за мъртвите или добро или нищо… Маккейн е от тези, които трябва да отминем като затворена страница.

 

 

 

А ето какво пишат изданията и каква информация дават за кончината му:

 

 

 

„Джон Маккейн гордият военноморски летец, който се изкачи от бездната на отчаянието като затворник по време на войната във Виетнам до върховете на властта като републикански конгресмен и сенатор от Аризона, и два пъти кандидат за президент, почина в дома си в Аризона“, пише в. „The New York Times“.

 

 

 

Той страдаше от глиобластома – агресивен рак на мозъка, с който беше диагностициран през юли 2017 г.

 

 

 

На 24 август семейството му съобщи, че сенаторът е решил да прекрати лечението си, след като е надминал всички очаквания на лекарите за живот с такава диагноза.

 

 

 

Снимка 374992

Източник: Wikipedia

 

 

Джон Маккейн спечели уважението на широки обществени среди, включително на политическите си опоненти, като един от моралните стожери на американската политическа класа.

 

 

 

 

„Джон Маккейн и аз принадлежахме към различни поколения, извървяхме съвсем различен път, и се конкурирахме в вай-високите нива на политиката. Но при всичките си различия ние споделяхме вярност към нещо още по-високо – идеали, за които поколения американци и имигранти се бориха, вървяха и се жертваха.“ – написа във Фейсбук президентът Барак Обама.

 

 

 

„Този човек има огромна личностна мощ. Преживял над пет години пленничество и изтезания той не е разменен срещу високопоставени виетнамски пленници, въпреки, че баща му – адмирал Маккейн – е главнокомандващ американските сили във Виетнам. След освобождаването си Джон Маккейн благодари за това, че е съхранил неговата чест. Следва упорито възстановяване на здравето му след чудовищни изтезания в плен и завръщане в армията. От началото на 80-те години Маккейн гради впечатляваща политическа кариера, чийто връх е кандидатурата му за президент на САЩ срещу демократичния кандидат Барак Обама през 2008 г.

 

 

Моята лична оценка на това съперничество е една от най-големите интелектуални грешки, които съм допускал в живота си. Считах, че младият и харизматичен Обама ще бъде по-подходящ за да изведе Америка от тежката стагнация, в която я поставиха двата мандата на Буш младши – затъването в Ирак, изтеглянето на Америка от ролята на ‘benign hegemon’ на глобалния свят.

 

Маккейн, когото винаги съм уважавал, изглеждаше по-скоро като представител на едно славно минало, отколкото на едно перспективно бъдеще. Грешка, голяма и непростима грешка! Обама се оказа най-неубедителния и компромисен президент в историята на Америка през моя живот. Дори Джими Картър – често критикуван за слабост и мекушавост – бе много по-успешен в определени свои позиции и действия.

 

 

Не мога да си припомня истински успешна идея или действие по време на двата мандата на Обама на международната сцена. Днес с горчивина си давам сметка, че „старомодният“ Маккейн щеше да бъде истински подарък за стабилизирането на международната система, за предотвратяване надигането на силите на авторитаризма и имперския реваншизъм в Евразия, Близкия изток и навсякъде по света. За съжаление, Америка не прие този подарък и избра Обама.“ – написа в социалната мрежа политологът Огнян Минчев.

 

Нюз БГ

 

https://news.bg/int-politics/pochina-senator-dzhon-makkeyn.html

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023