ОБЩЕСТВО

Разследващи и жандармерия влязоха в централата на „Трейс груп“, изнесоха документация

Разследващи и жандармерия влязоха в централата на „Трейс груп“, изнесоха документация

трейс110286_660_370

 

Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на „Трейс груп“ в столичния кв. „Лозенец“, съобщава bTV.

 

 

Именно тази фирма е извършила рехабилитацията на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа с автобус, при която загинаха 17 души. Едно от направленията, по които работят разследващите е именно състоянието на пътната настилка, като от времето, когато пътят е пуснат в експлоатация е имало множество установени пропуски, които е било наредено да бъдат отстранени, но това не се е случило.

 

 

 

Следователите изнесоха документация на фирмата, като служителите им са оказали пълно съдействие на разследващите. Утре се очаква да дадат и официална пресконференция.

 

 

 

 

Още вчера те разпространиха официална позиция, в която твърдят, че не отговарят за поддръжката. Гаранционният срок на пътя е от 2 години, като по документи е бил пуснат през 2016-а, но фактически това се е случило още през 2014-а и това също бе изтъкнато от компанията.

 

 

 

Междувременно строителите на пътя опитаха да прехвърлят вината и върху проектанта на пътя и поставените условия за строежа му от Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

 

 

Председателят на надзорния съвет на холдинга „Трейс груп“ Николай Михайлов обясни пред „Дарик“”, че проектантът на трасето определят качеството на ремонта. Например, самият  той не е съгласен с изграждането на бордюри на такъв рисков участък, „но щом това е заложено в проекта, то се изпълнява”.

 

 

 

Според строителя при запрашаване на пътя, а след това и при дъжд, мръсотията, която се събира край бордюра може да намали допълнително сцеплението между гумите и пътното платно.

 

 

 

Всъщност ремонтът на пътя София – Своге е извършен от дъщерната фирма на холдинга – „Трейс Своге“. От края на юни фирмата вече е закрита, а капитала прехвърлен в друго дружество. Партньор в изпълнението на проекта е била Пътно поддържане Дупница” ЕООД. От тази компания също видяха пропуски в проекта, като директно назоваха и виновника с име.

 

 

Проектантът на пътя инж. Даниела Панева е допуснала серия от грешки при изготвянето на проекта за ремонта на пътя София – Своге – Мездра, твърди пред „Дарик“ управителят на въпросната фирма Цветан Цветанов.

 

 

„Имаше много проблеми, не само бордюрите“, казва Цветанов по повод ремонта за 23 милиона лева.

 

Проектантът Даниела Панева обаче категорично отрече подобни обвинения.

„Няма грешки в проектирането на пътя“, обяви тя.

 

 

Канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024