СВЯТ

Само за 10 минути 11-годишна направи за смях ЦРУ, ФБР и аферата „Русиягейт“!

Само за 10 минути 11-годишна направи за смях ЦРУ, ФБР и аферата „Русиягейт“!

гейтf7d9f77ff1fcf3312f14d2bf5253f145_XL

 

 

 

Тя е на 11 години, казва се Одри Джоунс и е известна с това, че за 10 минути направи това, което ФБР, ЦРУ, специалният прокурор Мюлер, Конгресът и още 7 тайни служби разследват напълно сериозно – мита за „руските компютърни тролове, които по указание на Путин се месят в американските избори.

 

 

 

 

 

Малкото момиче само за десет минути проби кибер защитата и хакна сайта на американските междинни избори, същата, която ще се използва реално през ноември. Така Одри Доунс доказа, че намесата в американските избори е детска игра – стига някой да иска да го направи. И не е задължително това да са „свръхинтелигентни руски хакери“ от някаква въображаема армия от тролове на Кремъл.

 

 

 

 

 

Това доказаха резултатите от демонстративните състезания в рамките на традиционната годишна хакерска конференция Def Con в Лас Вегас, която тази година се проведе от 9 до  12 август.

 

 

 

 

 

 

Def Con е най-мащабното събитие за хакерите от света и се организира всяко лято в Лас Вегас и се посещава от над 25 000 души, които участват в различните панели с лекции, доклади, семинари на тема „кибер сигурност“ на компютри, мрежи и системи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази година във форума участва и неправителствената организация R00tz Asylum, която организира уъркшоп за деца. Така наречената „Детска зона“ (Kids’ Zone) се превръща в институция в рамките на Def Con и тази година в нея участваха 300 деца-хакери на възраст между 8 и 17 г.

 

 

 

 

 

 

Тази година тяхната задача бе да демонстрират колко е лесно да бъде пробита защитата и хакната системата за провеждане на изборите в САЩ и политическият фарс с „Русиягейт“ е просто смехотворен, защото всеки хакер с що-горе прилични умения може да го направи: не е никаква философия. Въпросът е – какъв е смисълът на това и защо се използва като основен мотив в геополитиката днес.

 

 

 

 

 

 

 

В демонстративното състезание за пробиване сайта на междинните избори участваха 39 хакери, от тях 35 се справиха блестящо и пробиха защитата, намесвайки се директно в системата за контрол на изборите. А най-бърза се оказа Одри Джоунс, която точно за 10 минути проби кода на сайта и го хакна.

 

 

 

 

 

 

Задачата беше елементарна: хакване на сайта за изборите, вписване на информацията, че са подадени 12 млрд. бюлетини и обявяване на името на „нашия кандидат“  Боб да Билдър. Одри се справи най-бързо и най-точно.

 

 

 

 

 

 

Макар мантрата на организацията R00tz Asylum да гласи „Хакване за добро“ (hacking for good), целта на тази демонстрация е да покаже колко уязвими са днес компютърните системи и проблемите могат да се решат само с добра воля, сътрудничество и доверие на най-високо политическо ниво. А не с изливане на пари – както настоява фамозният и агресивен сенатор-демократ Марк Уорнър, който иска одобряване на бюджет от $380 млн. за подобряване системата за сигурност на междинните избори през ноември.

 

 

 

 

 

 

Това, за което обвиняват руските хакери и с което се занимава специалният прокурор и бивш шеф на ЦРУ Робърт Мюлър малката Одри Джоунс го направи само за 10 минути. Но нито едно „сериозно“ издание от ранга на „New York Times не удостои с внимание този факт и не я обвинява, че е виновна за загубата на Хилъри Клинтън. Защото къде по-ефектно е виновник да е „руската хакерска империя на Кремъл“…Звучи зловещо, звучи правдоподобно и най-вече достатъчно авторитетно, за да се харчат милиони за безсмислени операции за защита на демокрацията.

 

 

 

 

 

Това, което демонстрираха младите американски хакери в Лас Вегас е важно, защото междинните избори на 6 ноември са много важни за САЩ, за политиката на президента Тръмп и за цялостното позициониране на политическите сили в страната: на карта са заложени  всичките 435 места в Камарата на представителите и 34 места в Сената.

 

 

 

 

 

 

 

Изборните сайтове са много важна част от този политически процес, защото там се регистрират избирателите, там се публикуват информациите за изборните секции и бюра, там се публикуват резултатите от избора.

 

 

 

 

 

 

 

Основателката и президент на неправителствената организация R00tz Asylum и организатор на уъркшопове за деца Нико Сел клонирала изцяло оригиналната страница на междинните избори – с всички силни и слаби места. На състезанието в Лас Вегас децата имаха за задача да пробият защитния код и да хакнат 13 клонирани сайта от т.н. „съдбоности щата“ – тези, където изборните резултати се очаква да бъдат най-близки и борбата ще бъде най-жестока.

 

 

 

 

 

Кореспондентът на ВВС Дейв Лий направи специален репортаж за състезанието и разговаря с участниците, като обсъди с тях темата на последните две години – избори, хакери и как е възможно да бъдат повлияни резултатите от изборите с намеса отвън.

 

 

Превод: temaonline.bg

 

http://nbox.bg/world/item/61828-11-godishno-momiche-napravi-za-smyah-tzru-fbr-i-aferata-rusiyageit.html

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024