Коментари

Сега ли си отворихте очите за Очите? И всички ли пак ще плащаме в Страсбург, ако прокуратурата пак се издъни…

Сега ли си отворихте очите за Очите? И всички ли пак ще плащаме в Страсбург, ако прокуратурата пак се издъни…

768x432

 

Прокуратурата погна подземния бос Димитър Желязков-Очите. Години след като бездействаше и си затваряше очите за незаконната му дейност както в Бургас, така и в целия регион, властите се задействаха. Само че показно.

 

 

Цялата акция беше проведена на територията на три държави – България, Гърция и Турция. След като години наред Очите действаше безнаказано под носа на властите, изведнъж босът бе обявен за издирване. И то не какво да е, а с Европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол. Защо?

 

 

Защо е нужно прокуратурата да вдига цялата тази пушилка около работа, която по принцип и по закон е длъжна да върши. Чии интереси обслужва цялото това раздуване на балона в медиите, свързан с Очите? За да се измие срама, трупан с години, че полицията и прокуратурата са безсилни? Да се гарантира сериозно медийно внимание към Желязков и компанията му, което да бъде използвано като довод в съда – общественият интерес в много случаи надделява над личния. И с тези доводи да се иска постоянно задържане и тежки присъди?

 

 

Или пък новоназначеният за заместник на главния прокурор досегашен шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев генерира червени точки за бъдещ мандат на стола на Цацаров? Или това е едно прокурорско намигане към Очите – че е сгафил и да внимава повече. А може би всичко това взето заедно? Отговори за сега няма.

 

 

 

Факт е, че самият Гешев призна публично пред журналисти, че Желязков ще бъде обвинен като ръководител на организирана престъпна група, а разследването срещу него е започнало още през 2016 г. След като 2 години прокуратурата работи по случая, защо реши да изчака Очите да излезе от България, за да го обяви за издирване? Та той ви беше под ръка до преди няколко дни?

 

 

И дори ви дойде на крак в сградата на спецсъда и спецпрокуратурата в София, където свидетелства срещу Божидар Кузманов-Божо Кравата, обвинен за стрелбата срещу него в Слънчев бряг в заведение „4you“. Куршумите не успяха да съборят за дълго Очите. Остава да мислим, че законът ще успее.

 

 

 

Впрочем, дейността на несебърския бос започва далеч по-рано, още през 90-те, когато завзема пазара на наркотици не само в Бургас, но и в близките Сливен, Ямбол и околността. Мафиотските саморазправи, разстрели и бруталните нарковойни от онези години вече са в миналото, но още има хора, които помнят зверствата на Очите и хората му. Това остава в миналото, а настоящето е дори още по-цветно.

 

 

 

Митьо Очите в турски затвор е гледка, която много хора по Черноморието биха искали да видят със собствените си очи. Там той ще чака да бъде екстрадиран. Може да се съгласи доброволно, а може да поиска и да поостане, за да мине делото за екстрадиция, както си му е реда. Гешев очаква Очите да избере първия вариант – не защото се плаши много от турски затвор, а защото нямал проблеми с репутацията си в България, а бизнесът му имал нужда от него.

 

 

 

В момента обвиненията, по които работи спецпрокуратурата са за престъпна група, която се занимавала с рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Освен това имало и палежи на автомобили и обекти, вероятно на конкуренти. В Бургаско всички треперят от Желязков. И с основание, защото през тези години държавата му позволи, затваряйки си очите, да го бетонира с влияние.

Любопитен факт са три имена, които фигурират в списъка с разследваните за организираната престъпна група на Желязков. Двама от тях са общински съветници. Единият е Бенчо Бенчев от БСП, който се прочу с Ролс Ройса си за 200 000 евро и в интервю за Нова Телевизия през септември 2017 г. изрича знаменита фраза: „Бенчо без БСП може, но БСП без Бенчо не може.“ Ще видим кой без кого не може. Но интересно дали Бенчо без Очите може, защото от думите на прокурор Гешев става ясно, че двамата са имали вземане-даване. В дома на Бенчев е открита „черна каса“, а в тефтера имало бележки кой колко дължи на боса Желязков.

 

 

 

Другото име на общински съветник е Пейко Янков от „Сила“. Той е син на бившия председател на общинския съвет в Несебър и местен крупен бизнесмен Димитър Янков, който бе убит със 7 куршума в главата през 2007 г. Тогава започва и политическата кариера на Пейко, който в момента е обявен за издирване. Семейството му се замогнало още през 90-те, когато се занимавало с казина и хотели по южното Черноморие и активно участвало в приватизацията. Каква точно е връзката и дали такава има, както твърдят медийни публикации още от 2007 г., тепърва ще се изяснява официално.

 

 

 

Сред имената на задържаните в Истанбул българи е и това на бившия депутат от ДПС Нехрин Узун. Той е бивш кмет на бургаската община Руен и два мандата народен представител. Узун е бил в хотел „Рамада“ на площад „Таксим“ по време на среднощната акция на турската полиция срещу Очите.

 

 

 

Едва ли някои от тези власт имащи мъже се е оказал случайно в един хотел с Очите. Каква е била целта на срещата, разследващите още не разкриват публично. Остава надеждата, че поне са разкрили какво са правили всички тези хора там и имат доказателства за това. Не за друго, а за да не се стига до осъдителни решения на съда в Страсбург, за които всички българи ще плащат, ако прокуратурата пак се издъни.

 

 

 

Ирина Христова, Нюз БГ

https://news.bg/comments/sega-li-si-otvorihte-ochite-za-ochite.html

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024