Политика

След Нинова и Каракачанов настоя: МВнР да реагира незабавно за скандала със Зоран Заев

След Нинова и Каракачанов настоя: МВнР да реагира незабавно за скандала със Зоран Заев

красикаракачанов1518103930-2

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов остро осъди думите на македонския министър – председател Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. В интервю за ПИК, Каракачанов призовава Министерство на външните работи да се задейства незабавно.

„Защото така се получават двойни страндарти. Ние говорим за общо честване на общи дати от общатата ни история. Затова случаят не трябва да се отминава“, казва той.

По-рано днес за намеса в скандала от страна на правителството настоя и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Каракачанов обясни поведението на Зоран Заев така: „Явно това е типично балканска черта в политиката – мненията да се променят на 180 градуса. В Благоевград той дори каза „Илинденско-Преображенското въстание“. Ако Заев наистина вярва в това, което в последствие е казал, че въстанието е македонско, му препоръчвам да прочете история“.

И продължава: „Ако книгата на „македонеца“ Христо Силянов, който е деец на ВМРО и непосредствен участник във въстанието, му е много дебела за четене, може да вземе писмото на Даме Груев. То е писано от главния щаб на въстанието по време на въстанието като призив към българското правителство и там пише, че ако иска да се запази българското население в Македония, то трябва да се притече на помощ на своите братя българи в Македония с оръжие. Това е официален документ, който му беше подарен от кмета на Благоевград, но явно не го е прочел.

 

Може да прочете и световно известния археолог Артър Еванс, който в 1903 г. пише, че няма македонско, а българско въстание, защото в Македония има малко гърци, турци, албанци и власи, но мнозинството от населението е българско“.

Според Красимир Каракачанов, македонският премиер е атакуван остро в страната азаради подписания договор за добросъседство и по този начин се опитва да се измъкне от критиките. „Това обаче не може да е оправдание, защото истината стои над дребните политически игри. Най-чистият вариант беше той да каже истината – че Илинденско-Преображенското въстание е общо за двете държави“, казва лидерът на ВМРО.

Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Това пък каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за Агенция „Фокус“, потърсена с въпрос как ще коментира призива на лидера на БСП Корнелия Нинова към премиера Бойко Борисов да реагира на думите на Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

 

 

 

 

 

 

Ето какво заяви министър Захариева специално за Агенция „Фокус“:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Чета призива на г-жа Корнелия Нинова към премиера незабавно да защити българските национални интереси от премиера Зоран Заев, който поставял на изпитания крехките основи на добросъседството.

 

 

 

 

 

 

 
Да, Илинденско-Преображенското въстание географски може да бъде наречено и македонско, и тракийско, но исторически е българско. Само преди дни премиерът Зоран Заев почете Гоце Делчев пред паметника му в центъра на Благоевград, където по време на цялото честване бе подчертан българският характер на Илинденско-Преображенското въстание за освобождението на Македония и Тракия.

 

 

 

 

 

 

 
Госпожо Нинова, бъдете спокойна, правителството се грижи за опазването на националните ни интереси.

 

 

 

 

 

 
Благодарение на нашата работа Република Македония ще стане член на НАТО и ще започне преговори с Европейския съюз, а българското знаме може спокойно да се вее в Скопие, докато звучи българският химн както се случи на фестивала „One Love“.

 

 

 

 

 

 
Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия-държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци.

 

Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“

Епицентър

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024