СВЯТ

Строителен инженер: Всички бетонни мостове ще паднат, няма смисъл от поддръжка, алтернативата е…

Строителен инженер: Всички бетонни мостове ще паднат, няма смисъл от поддръжка, алтернативата е…

orig

 

 

 

Мостът „Моранди“ в Генуа се срути, защото беше с абсурдна структура. Той е от бетон, което значи, че в основата на проектирането му е заложена философска грешка от структурен тип.

 

 

 

 

Бруклинският мост е от метал, Айфеловата кула е от метал.

 

 

 

 

Те са изградени в края на XIX в. и още се държат. Така твърди в интервю пред италианския всекидневник „Либеро“ италиански инженер, който обаче иска да остане анонимен, защото не е изключено да бъде викнат за експерт от правителството след трагедията в Генуа, пише „24 часа“.

 

 

 

Според инженера през 60-те години на миналия век мостовете в Италия се правели предимно от цимент, защото желязото било много скъпo – струвало 100 италиански лири килото, а тогава Америка отливала по-голяма част от металите.

 

 

 

Според инженера основната структурна грешка в изграждането на бетонните мостове идва от факта, че бетонът е устойчив само на компресия (свиване), докато стоманата е устойчива на тяга (теглеща, движеща сила). Това значи, че при бетонния мост караш да работи „на тяга“ един материал, който няма такива свойства.

 

 

„Бетонните тиранти на моста съдържат кабели от предварително напрегнат материал. Да, така вдигаш на крака един мост, но колко ще издържи? Противоречи на всички мерки за сигурност, защото е подложен на земетресения, на силата на вятъра», казва експертът и прогнозира.

 

 

Виадуктът край Генуа  - изключително творение, непригодено за сегашния трафик

Виадуктът край Генуа – изключително творение, непригодено за сегашния трафик

Според италианския експерт с годините кабелите във вътрешността на бетонните пилони се отпускат – те са направени от преплетени железни жици.

 

 

Когато са налице микрофрактури в бетона – не само заради трафика на тежки транспортни средства, увеличен с 300% от 60-те години досега, но и заради корозията от солта от морския климат, се стига до окисляване, от което се чупят отделни жици. После като по верига се пречупват и другите, и така пилонът колабира.

 

 

 

Чия е вината при срутването на един мост? „Проектът може да е направен добре и реализиран зле, или пък обратното“. Според инженера, ако бъде реализиран един лош мост, той може да се контролира дори от сензорни съоръжения.

 

 

 

„Когато направиш един мост от бетон, той не може да се контролира дори от сензори. Един мост от бетон е като да имаш болно сърце – трябва да го замени, да го бутнеш, а вместо това се предпочита извършването на поддръжка, която е и по-скъпа.“

 

 

 

Според експерта единствено стоманените мостове са по-леки и прозрачни и поведението им се вижда веднага. Освен това те изискват половината от времето за реализация, в сравнение с бетонните.

 

Дир БГ

https://dnes.dir.bg/svyat/ekspert-vsichki-betonni-mostove-shte-padnat-nyama-smisal-ot-poddrazhka

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024