ОБЩЕСТВО

48 капана, като опасния завой край Своге, ни дебнат из България

48 капана, като опасния завой край Своге, ни дебнат из България

 

капана1920x1080

 

 

В страната има 48 участъка, подобни на този край Своге, които правят аквапланинг. Това разкри регионалният министър Николай Нанков в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му високорисковите отсечки се ремонтират приоритетно.

 

Министърът гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в ситуацията с десетките загинали и ранени при катастрофата край Своге ще понесат своята отговорност. „Защо е предписан този асфалт и приет по този начин, е работа на процесуално-следствените органи да установят причината. Ние ще окажем пълно съдействие“, допълни Нанков.

 

 

Той заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Нанков ще проверява лично дали това е направено. Тази мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка. „Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат“, каза още той.

 

 

След инцидента край Своге се оказа, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) пет пъти карала фирмата да отстрани дефектите от опасния път. Появиха се много коментари, че некачествен ремонт на пътя е причина за катастрофата. Тази причина беше посочена и след заседанието на ръководните фактори от МВР, Транспортното и Регионалното министерство.

 

 

 

„Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред“, коментира Николай Нанков.

 

 

 

В становище до медиите от фирмата вчера обясниха, че пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г. „През периода на приключване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16 пътят е експлоатиран за нуждите на населението от възложителя.

 

 

 

Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе. Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача“, заявиха от „Трейс Груп Холд“ АД.

 

 

Дир БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024