Здраве

Ананиев с ново 20: Ако не отидем на преглед, да плащаме по-висока здравна вноска

Ананиев с ново 20: Ако не отидем на преглед, да плащаме по-висока здравна вноска

 

ananiev

 

 

Ако не се явим на профилактичен преглед, да заплащаме повече за здравно осигуряване.

Тази идея лансира в предаването „Седмицата” на Дарик здравният министър Кирил Ананиев.

 

 

 

Предложението е, ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания.

В допълнение министърът подчерта, че по отношение развитието на медицинската помощ в страната ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина, както и в подобряване на условията за долекуване на пациентите. Министърът коментира своите предложенията за промяна в здравната система и посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.

 

 

 

 

1 млрд. и 700 млн. лева са средствата, които българите наливат в здравната система извън всички регламентирани плащания, посочи министър Ананиев, като цитира данни от социологически проучвания.

 

 

 

 

Що са отнася до предложението на министър Ананиев, наречен модел А, за допълнителните 12 лева, които ще се плащат от всеки здравноосигурен, той подчерта, че те ще се използват за нови методи за лечение, за подобряване на цялата здравна дейност, включително за увеличаване на цените на здравни пътеки, които сега са недофинансирани.

 

 

 

 

Той разви идеята си за допълнителното здравно застраховане, като посочи, че това ще е право на избор на всеки отделен човек.

Вторият модел е смесено финансиране – 8 процента, които постъпват в здравната каса, а допълнителните 12 лева постъпват в застрахователя.

 

 

 

 

Тоест, ако лечението е до 700 лева, парите ще са от задължителните 8 процента, а ако лечението е на стойност над 700 лева, разликата ще се покрива от допълнителната застраховка от 12 лева. Тази допълнителна застраховка е лична и може да има спестовен характер, посочи Ананиев.

След две години, на втория етап, и 8-те процента ще се прехвърлят към партидата на съответния човек при застрахователя. Министър Ананиев подчерта, че постепенно трябва да се децентрализира системата и затова ще е необходимо време.

 

 

 

 

 

 

Ще се изгради национална здравна информационна система, която ще е в основата на контрола върху целия процес на лечението, каза още Ананиев. Контрол и конкуренция – това е основното, което ще се промени, подчерта министър Ананиев.

Той допълни, че ще се работи по отношение на търговете за лекарства, така че да се постигнат и по-добри цени.

 

 

 

 

Ето какво каза още Ананиев пред водещия Кирил Вълчев:

– Как ще накарате хората да ходят на профилактични прегледи?

– Чудесен въпрос. Аз считам в момента, че пакетът от дейности, включени в профилактичните прегледи, не е достатъчен и не дава пълен статус на здравното състояние на българския гражданин.

 

 

 

– Кое го няма например? Знам, че не сте лекар, сигурно Ви е трудно.

– Сега се сещам за наблюдението от гледна точка на тютюнопушене, алкохол и така нататък.

 

 

 

– Това как ще стане? Там е на вяра, казваш пушиш ли, не пушиш ли.

– Може да не са най-точните примери. С хората медици ще уточним. Въпросът е, че ще разширим така пакета, че той да даде по-точен статус на здравното състояние на човека.

 

 

 

– Вие безкраен да го направите, като не ходи човек да се изследва, как?

– Ако той не отиде на профилактичен преглед, тогава следващата година неговата осигурителна вноска няма да бъде вече 8 процента, а да речем 8.5 процента. Когато след това той види, че трябва да отиде, от по-следващата година отново ще му върнем осигурителната вноска в рамките на тази, която е за всички.

 

 

 

 

Ето и нещо, което сме включили, което е извънболничната помощ: предвиждаме да се развие дейността по долекуването и продължителното лечение. Вместо да стоиш в болницата по скъпата пътека, ще създадем такова финансиране, което първо, ще бъде по-евтино, защото няма нужда от такава специализирана техника и скъпо платени лекари и второ, този човек ще може да го наблюдаваме в продължителен период от време, за да види как се подобрява неговото състояние след основното му лечение по дадената клинична пътека в дадената болница. Това е също много важно, това също е ново нещо, което ще влезе.

 

 

Източник: Епицентър.бг

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023