Политика

Бай Ганьо в ООН… Кои медии го обслужват? По заглавията ще ги познаете…СНИМКИ/ВИДЕО

Бай Ганьо в ООН… Кои медии го обслужват? По заглавията ще ги познаете…СНИМКИ/ВИДЕО

 

Boko_Trump18

 

 

„Борисов се срещна с Тръмп” – с такива заглавия множество медии отразиха няколко секундното ръкостискане на българския премиер с щатския президент.

 

 
Но едно заглавие надмина всички: „Първо в Пик: Борисов гушна Ники Хейли”… (бел. ред. – постоянната представителка на САЩ в ООН).

 

 

 

Сайтове като „Пик” и „Блиц” се оляха да разнасят „славата” на Борисов и да го защитават от вълната подигравки в интернет.

 

 

На множество снимки ухиленият Борисов изглеждаше като фен на някоя звезда, дебелашки прегърнал един или друг политик в ООН. Същински бай Ганьо.

 

 

 

И ръкостискането с Тръмп, изпросено, както се видя от записа в ООН, за което Борисов изчака ред. А после с любопитство разгледа каква снимка му е направила с мобилния си телефон неговата преводачка (виж видеото).

 

 

 

Участието на премиера Борисов в сесия на ООН се оказа голяма интрига между президента и изпълнителната власт. Външно министерство решило вместо президент на тази сесия посветена на проблема с наркотиците да отиде премиерът Борисов, а не президентът.

 

По принцип на такива форуми в ООН участват президент, премиер или външен министър. С това посещение може би се очаквало да се повдигне авторитетът на Борисов, а се получиха доста противоречиви последствия.

 

 

И запрехвърчаха искри между президентството и министерски съвет.

 
„Срещата бе историческа по своята краткост“, написа началникът на кабинета на президента Иво Христов във Фейсбук. А на следващия ден допълни: „Опорка в сутрешните блокове: Борисов и Тръмп не се запознават сега. Чуват се често по телефона”.

 

 

 

Това беше изречено буквално и от журналистката на БНТ Ирина Цонева, за да поизтрие срама от Борисов:
„Много се говори по българските медии за това колко точно си говориха Бойко Борисов и Доналд Тръмп, но както каза пред нас българският министър-председател – те не се виждат за първи път. Не са тук, за да се запознават, напротив, говорят си често по телефона.” (бел. ред. – досега не е имало среща на Борисов с Тръмп).

 

 

Заглавие в „Блиц“

 

 

 

Само по заглавията се вижда кои медии обслужват Борисов. Сайтове като „24 часа”, „168 часа”, actualno.com, или герберски сайтове като vevesti.bg излизаха със „скромните” заглавия „Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп”, което по същество е дезинформация. Но никой не можеше да съперничи на „Пик” и „Блиц”.

 

 

Още преди 10 дни „Пик” обяви, че Борисов имал специална лична покана от Тръмп за среща в Ню Йорк. В деня, в който Борисов влезе в ООН „Пик” написа „Борисов се среща с Тръмп”. После пускаше с възторг всяка снимка на премиера с този или онзи политик в ООН.

 

 

 

„Блиц” избухна въодушевено: „Сензационна снимка в Блиц! Тръмп показа огромно уважение към Борисов”.

 

 

 

Когато вълна от подигравки се надигна в интернет по повод ръкостискането с Тръмп и снимките на премиера прегърнал този и онзи, „Пик” и „Блиц” се превърнаха в защитници:

 

 

„Извънредно в ПИК ТВ! Борисов с горещ коментар за снимката му с Тръмп: Хейтъри и платени тролове вдигнаха истерия в България”

 

 

Заглавие в „Блиц“

 

 

„Блиц”: „Борисов изригна: Хейтъри и платени тролове на БСП направиха истерията със снимката ми с Тръмп (ВИДЕО)”

 

 

 

Същата линия следваше и Нова тв, макар и без кресливи анонси. А това, което казваха „Пик” и „Блиц” техните подобия „Петел” и „Брадва” го повтаряха като папагали, с повече удивителни в заглавията.

 

 

 

„Пик” пусна и тежък „аннал лиз”, в който нападна социолога Андрей Райчев, осмелил се да се изкаже критично срещу Борисов в Ню Йорк.

 

 

Не е имало среща между Борисов и Тръмп, казва Райчев, а „Пик” репликира: „Прав е, но кой твърди обратното…” Всъщност точно Пик беше един от сайтовете, които твърдяха това.

 

 

 

След това незнайната „аналлизаторка” на „Пик” Гергана Ингилизова размахва тежка томахавка срещу президента Радев: „Румен Радев е абсолютна „муха“ на международната сцена” и „Фокус-мокусите на илюзиониста Иво Христов, който се опитва да превърне пилота в президент. Засега вади заек от цилиндъра.”

 

 

Герберският сайт faktor.bg „дава отпор“ на „вражеската пропаганда“.

 

 

 

Герберският сайт faktor.bg също нападна Андрей Райчев. Трябва да се „дава отпор“ на „вражеската пропаганда“.

 

 

 

На това равнище са медиите, обслужващи най-яростно Борисов.

 

 

 

 

Като огледа човек всички заглавия в медиите, се вижда, че сравнително неутрално се държат Би Ти Ви, „Дарик”, „Дневник”, професионално и критично към Борисов се държат в. „Сега”, „Медиапул”, „Офнюз”, „Факти” и др. А по-остро критично само „Гласове” и „Афера”. В сайтовете на големите градове из страната цари пълна герберска пропаганда, изключение прави примерно „Дунав мост”.

 

 

Това е накратко медийната картина, провокирана от посещението на премиера Борисов в Ню Йорк.

 

 

Колаж от Фейсбук: Валдес Радев

 

Коментар+ от Фейсбук:

Мирослав Иванов
Какво смешно има?
„Срещата” на нашия лидер с Тръмп е еманация на политиката на Борисов вече 10 години – комплексарщина, дива, нерафинирна, неподражаема селяния в най-чист вид. Но и погазване на всякакви писани и неписани дипломатически, и не само, правила и норми. И не само.

 

 

Използването на целия държавен ресурс, както си поиска Борисов. Защото държавата, това е Той. И всичко това гарнирано с раболепието на кохорта придворни шутове като преводачката, увековечила „историческата среща”. Или на анализаторите, които вече са построени да ни обяснят „Какво си казаха Борисов и Тръмп”.

 

Част от фотосесията на Борисов в ООН в Ню Йорк.
е-vestnik

 

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024