ОБЩЕСТВО

Бащата на Цецка Цачева обядва в кухня за бедни, влязъл в списък по европрограма за безплатна храна

Бащата на Цецка Цачева обядва в кухня за бедни, влязъл в списък по европрограма за безплатна храна

 

768x432

 

Бащата на Цецка Цачева е сред записаните за безплатен обяд в село Драгана, община Угърчин. Пенсионерът Цачо подал документи и го вкарали в списъка с ежедневни доставки на храна в града и околията му, които се осъществявали благодарение на парите от спечелена европейска програма, пише сайтът „Ретро“.

 

 
Всъщност тази услуга наподобява социалния патронаж, с тази разлика, че за него възрастните и неспособни да си приготвят сами храна хора все пак заплащат, макар и символични суми, докато помощта в Угърчинско е напълно безвъзмездна.

 

 

Съселяни на таткото на правосъдната министърка разказват, че Цачо прибягнал до програмата, защото не искал да товари двете си щерки излишно, а пенсията му била малка. Освен това било приятно всеки ден да хапва нещо различно и добре приготвено, а хората, които правели доставките, винаги се отнасяли мило и уважително. Известният в село Драгана пенсионер дори навивал комшиите си също да се възползват, понеже щели да се чувстват все едно са на курорт.

 

 

 

Местните споделят, че бащата на Цачева имал прекарани два инфаркта, но все още бил в кондиция. За първия му сърдечен удар шефката на правосъдието се чувствала виновна, защото го получил, когато навремето разбрал, че влязла в БКП. За втория обаче възрастта била виновна.

 

 

Бившият даскал и училищен инспектор бай Данчо разказва, че бащата на Цецка, макар и от скромен произход, се интересувал много от техника и решавал всички проблеми на хората в село Драган. Сред най-хубавите спомени за него, които местните споделят, са уроците по каране на мотор и мотопед, които щедро давал на всички момчета в района. Болка му било, че щерките рядко се прибирали, но пък се гордеел много и с двете.

 

 

Самата Цецка е живяла в Драгана само в детските си години, но изкарала средното си образование в Плевен. След това завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но се върнала в Плевен, където се омъжила и прекарала известно време там.

 

 

 

 

Оттогава, въпреки че не се връщала често, цялото село знаело, че единствената розова къща по улиците му е на Цачева. Родният дом на една от първите дами в политиката е голям като прогимназия, защото навремето семейството й дало всичките си пари, за да вдигне постройката, която се отличава и до днес по мащаби и с решената си в розово фасада.

 

Ретро

 

http://retro.bg/tatkoto-na-tsetska-tsacheva-obyadva-vstrong-kukhnya-za-bednistrong_20388.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024