Uncategorized

Български снайперист постигна невъзможното и постави рекорд

Български снайперист постигна невъзможното и постави рекорд

 

 

2-2

 

 

На състезание в Германия провело се от 28 юли до 2 август 2018 г. българин постига уникален резултат при стрелба със снайпер. Това е ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.
В състезанието, което е специално за военни снайперисти от страните от НАТО, участват 19 нации. От България участват общо четирима души, които представят Българската армия. Това са два тима от един отбор – двама снайперисти и двама наблюдатели. 

 

 

Стандартно мишените са от около 200 м до към 1 км, с размери от 50 см/1 м. Имахме подготовка около два месеца в Стара Загора преди състезанието. Така се опитахме максимално да доближим условията на състезанието в Германия, но те се сменят всяка година и трудността се повишава. Има и неща, които тук не можем да ги тренираме, там имаше изстрел от хеликоптер в движение, стрелба от лодка. Това каза пред вестник „Българска армия“ ефрейтор Крум Хаджипетков. По думите му нашият отбор се е представил изключително добре според общото мнение и на колегите им.

 

1-1-188x300

 
След официалното приключване на състезанието се провежда друго съревнование помежду им – за стрелба по избрани мишени. Момчетата бяха мотивирани за различни мишени и стрелби по тях. За мен лично беше много важно да се опитам да постигна максимално далекобоен изстрел, който в България нямаме условия да го реализирам нито като въоръжение и екипировка, нито като полигон.

 

 

 
В Германия исках да стрелям по-далеч, защото е по-трудно. Имаше и други, които искаха да стрелят на това разстояние, но аз реших да стрелям по мишена, която е на 1,5 км, с размер 50 см/1м. Стреляха още американци, холандци, финландци и др. Само аз обаче успях да уцеля мишената на това разстояние, разказва ефрейтор Хаджипетков.

 

 

 

 
Това постижение е оценено високо, българинът получава признание от италианските си колеги, които имат същото оръжие, с което той стреля в Германия. Италианците казват, че с този тип пушки се стреля максимум до 1 км.

 

 

 
Аз стрелях с оръжието на финландски капитан – снайперист, от фирма SAKO. Той ми наблюдаваше мишената и двамата направихме корекциите. Той ползва таблици, които са различни от моите. Когато въведохме корекцията, уцелих мишената още с първия ми изстрел, споделя българинът, постигнал този уникален успех в стрелбата със снайпер.

 

 

 
При изчисляването се вземат предвид дори въртенето на Земята и въздушните течения, както и много други показатели. При толкова далечни изстрели най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. В момента на изстрела на българина има сравнително лек вятър. Финландец наблюдава и потвърждава попадението в мишената на 1,5 км, а германец изчислява разстоянието с прецизен лазерен далекомер и дава останалите специфични данни и замервания. Те двамата се подписват за рекорда, който българинът постига при тази стрелба.

 

 

 
За мен много голямо признание беше, че след попадението в мишената лично дойде да ме поздрави за успеха и първенецът на състезанието – шведският снайперист, който ми сподели, че той никога не е успявал да реализира такъв изстрел на такова разстояние.

 

 

 

 

 

Снайперистът е много трудна специалност и изисква много знания и умения. Изискват се и теория, и практика. Трябва да се тренира и изисква много време. Аз от 2009 г. съм в Българската армия. Стрелям от дете още на цивилното стрелбище „Диана“, споделя ефрейтор Хаджипетков.
Моята цел не е състезателна, при мен по-важно е придобиването на опит. Германия ми даде уникален шанс да тренирам много неща и да тествам себе си. Там имаше много други предизвикателства като например наземна навигация през нощта, през блатист терен и имаше много психическо и физическо натоварване.

 

 

 

 

 

Това е едно уникално място, където може да се научат много неща. За мен е въпрос на чест да служа като снайперист в Българската армия. За мен е важно от цялото това развитие в мисии, учения и занятия да извлека максимално полезното нещо за себе си, да придобия опит, умения и знания, които да мога да предам на следващото поколение, казва още ефрейторът.

 

 

 

 
Той има желание да реализира проект за обучение на деца с детска церебрална парализа, които да стрелят. Организирал е всичко и се надява родителите да се престрашат. Според него това ще повлияе изключително добре на самочувствието им пред връстниците им. Идеята е да се проведат стрелби на стрелбищен комплекс „Диана“. Може дори да им бъдат издадени и грамоти, защото децата ще се зарадват много. Много от тях мечтаят да станат снайперисти и аз искам да ги накарам да се почувстват пълноценни и да бъдат уважавани от своите връстници, твърди ефрейтор Хаджипетков.

 

 

 

 
Той стреля в армията с немски снайпер, който е добър по думите му. Вложил е и лични средства и си е купил и личен снайпер и оборудване.
В рамките на Въоръжените сили снайперистите реално бранят колегите си. Ако дадената рота извършва някакви действия някъде, снайперистът е на такава позиция, че ги прикрива и защитава. Като развитие за в бъдеще ефрейтор Хаджипетков ще заеме длъжността снайперист в разузнавателния взвод на батальона.

 

 

 

 
Той изказа благодарности за възможността да присъства на състезанието в Германия на хората, които са го подкрепили. Това са командирът на 31-ви батальон подполковник Николай Александров, майор Георги Черкезов от щаба на Втора механизирана бригада в Стара Загора, на старшина Добри Радев – главен сержант на батальона, специално и на заместник-командира на Втора механизирана бригада полковник Недялко Ников.

 

 

 

 

От тези хора получих изключително съдействие и подкрепа, което много ми помогна за представянето ми на това състезание, споделя още ефрейтор Крум Хаджипетков. Той благодари специално и на командира на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, който е организирал участието на военнослужещите в състезанието.

 

 

 

 

 

Да уцелиш капачка
Да бъда снайперист ми беше детската мечта, когато бях на около 7 г. Исках да уцеля капачка от бутилка, но не знаех как да стрелям. Тогава стрелях със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е много малко. Това си спомня ефрейтор Крум Хаджипетков.
По капачката стрелях на 50 м. Измислих си начин да стрелям и успях да я уцеля с първия изстрел. Още пазя тази капачка и това ме мотивира да стана снайперист, казва още Хаджипетков.

 

Източник: http://armymedia.bg/archives/131431

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023