СВЯТ

Ердоган поиска руска база в Турция! Анкара може да обърне гръб на натовските си партньори

Ердоган поиска руска база в Турция! Анкара може да обърне гръб на натовските си партньори

Putin-Erdogan3

Турският президент Реджеп Ердоган е готов да разположи в своята страна руска военна база. Това заяви руският политик Владимир Жириновски, лидер на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия, предаде РИА Новости.

В интервю за „Россия 24“ Жириновски заяви, че Москва незабавно трябва да поиска от Турция и Иран създаването на военновъздушни и военноморски бази там.

„Турция е готова за това, аз съм разговарял с Ердоган“, заяви лидерът на ЛДПР, според когото Русия трябва да се възползва от този шанс. През месец юли той посети Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на турския държавен глава.

Тогава Жириновски заяви, че авиобазата „Инджирлик“ в южната част на Турция може да бъде затворена за НАТО и от това да се възползва Русия.

Коментарът на Жириновски е направен на фона на влошените отношения между Турция и САЩ. Турция ясно подчерта, че „Инджирлик“ е турска, а не натовска база, и може да взима решенията за нея.

През миналата година Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“, което вбеси натовските съюзници на Турция.

Анкара обаче ясно подчерта, че може сама да избере по какъв начин да се погрижи за националната си сигурност. Американците дори заплашиха турците, че няма да им доставят стелт изтребителите Ф-35, за които се бяха споразумели.

Заради географското си положение и голяма армия, Турция от стратегическа гледна точка е един от най-важните членове в Северноатлантическия алианс.

В същото време обаче Турция вижда в лицето на Русия важен партньор, което се изразява и в икономическото сътрудничество между двете страни. Турция е посещавана от милиони руски туристи, а вече дори се заговори и за премахване на визите за турски граждани, искащи да пътуват в Русия.

Факти БГ

https://fakti.bg/world/326075-erdogan-iska-ruska-baza-v-turcia

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024