СВЯТ

Заев не признава провала си: Ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС

Заев не признава провала си: Ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС

 

big_7

 

 

Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев в специално изявление след провелия се днес референдум за името на страната, съобщава БГНЕС.

 

Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС, каза още македонският премиер.

 

 

Той подчерта, че днес се е провел мирен и демократичен референдум. „Гражданите гласуваха свободно и достойно. Всеки гражданин гласува по собствено желание. Волята на гражданите е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Заев.

 

 

 

Премиерът на Македония очаква, че голямото мнозинство от гражданите са гласували за европейска и евроатлантическа Македония. Според него сега волята на гражданите от този консултативен референдум трябва да бъде реализирана от политиците. Заев обеща да насърчи процесите за евроатлантическата интеграция на Македония. Македонският премиер обеща да даде пресконференция след около два часа, на която да отговори на всички журналистически въпроси и да даде най-новите данни за броя на гласувалите.

 

 

 
В Република Македония днес се проведе референдум гражданите трябваще отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум.

 

 

 

Междувременно пред сградата на македонския парламент са започнали да се събират привържениците на движението „Бойкотирам“, които се готвят да празнуват, съобщава „Фокус“, позовавайки се на македонският портал „А1 Он“. На булеварда пред народното събрание вече е издигната ораторска трибуна, заради което е блокиран транспорта, а може да се забележи и засилено полицейско присъствие, отбелязва още изданието.

 

 

 

Изборният ден в страната приключи в 19:00 часа местно време.  По последните данни на Държавната избирателна комисия, избирателната активност е 34,09%.

 

 

Петел

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024