Политика

Кандидатурата на Маринов за министър виси на косъм, той е координирал акцията по задържането на журналистите

Кандидатурата на Маринов за министър виси на косъм, той е координирал акцията по задържането на журналистите

 

big_685

 

 

Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха арестувани журналисти.

 

 

 

 

Както вече стана ясно Димитър Стоянов  от „Биволъ“ и негов румънски колега Атила Биру от изданието RISE Project, са били арестувани при журналистическо разследване, пише BulNews.

 

 

 

Подобни операции не минават без санкцията на главния секретар на МВР. Макар и в оставка, Маринов продължава да изпълнява функциите на главен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на операцията по сигнал на журналистите.

 

 

На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал предстоящо унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво съмнение, че операцията е съгласувана на най-високо ниво.

 

 

 

 

„За да отиде една национална служба, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през главния секретар на МВР. Това е една от основните задачи на главния секретар на МВР – координацията в системата“, обясни Атанасов.

 

 

 

 

По думите му Маринов вече е в оставка, след като е заявил да напусне поста си, както става ясно от решение на правителството от сряда. В него е посочено, че Маринов е посочил като мотив лични причини.

 

 

 

 

 

 

Според Атанасов най-разумното действие в момента е указът за освобождаването му да бъде подписан и Маринов да бъде оттеглен като кандидат за вътрешен министър.

 

 

 

 

 

Пред „Бивол“ директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е обявил, че арестът на журналисти било грешка. Според обясненията му причината е „лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието“.

 

 

 

 

 

В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е планиран протест в подкрепа на свободата на словото. Около кандидатурата на Маринов се завъртя интрига, с която рокадите в кабинета не бяха гласувани в четвъртък.

 

 

 

 

 

 

Като причина за това от ръководството на Народното събрание посочиха неподписан президентски указ, с който Маринов да бъде освободен от поста главен секретар на МВР.

 

 

 

 

 

 

 

 

От президентството вече уточниха защо указът не е подписан – без съгласуване няма как да подпиша, заяви днес Радев.

 

 

 

 

 

Освен това според Закона за МВР държавният глава не е обвързан със срок.

 

 

 

 

 

 

Според решението на правителството, което изпрати предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Маринов,напускането на поста е свързано с лични причини.

 

Петел, Булнюз

 

Политика

More in Политика

бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024