ИНЦИДЕНТИ

МВР тотално се оплете – водач или пешеходец е човекът с триколката? Какво казва законът…

МВР тотално се оплете – водач или пешеходец е човекът с триколката? Какво казва законът…

 

 

110161_660_370

 

МВР тотално се оплете в обясненията си пешеходец или водач е човекът с акумулаторната инвалидна триколка в Харманли от инцидента на 17 август, при който бащата на президента го блъснал в кръговото кръстовище.

 

 

 

 

Шефът на сектор „Пътен контрол“ ГД „Национална полиция“, гл. инспектор Росен Рапчев разказа пред медиите в подробности и по минути какво точно се е случило и през цялото време наричаше лицето с триколката „водач“, на когото Георги Радев е отнел предимство и е предизвикал ПТП. Именно заради това е отменен актът на дисциплинарно уволнения катаджия, който е бил съставен само на  лицето с триколката.

 

 

 

При направената проверка на ОД МВР-Хасково има написани нови два акта – единият е за „наказване на водача, който не е пропуснал движещия се в път с предимство водач“, по думите на Рапчев, и се отнася до Георги Радев, а вторият е за каращия триколката Стефан Тодоров.

 

 

 

В същото време според Закона за движение по пътищата, чл. 107, т. 3 е записано, че въпросният човек, който се движи с инвалидна триколка, се води пешеходец и като такъв трябва да пресича пътя само на пешеходна пътека или да се движи най-вдясно по платното за движение.

 

 

 

 

Попитан за мощността на акумулаторната триколка, Рапчев не отговори дали тя е била над 4 киловата, за да се води водач на МПС човекът, който я управлява, но индиректно потвърди, че това е било така: „Точно поради тази причина му е съставен акт. Затова е наказан, защото е трябвало да се движи най-вдясно“, каза той.

 

 

 

 

Така Пътна полиция индиректно призна Стефан Тодоров, движил се с триколката, за пешеходец, който е нямал работа в кръговото движение и като такъв няма как автомобилът на таткото на президента да му е отнел предимството като водач, за което е обвиняван.

 

 

 

 

Ето и извадката от Закона за движение по пътищата, която тълкува като пешеходец пострадалия с триколката.

 

 

 

 

 

Дори и да е водач по смисъла на закона, управляващ бавнодвижещо се ППС, негово задължение е да се движи най-вдясно с триколката.

 

 

Обективно погледнато, актове заслужават и двамата участници в ПТП-то, тъй като пък бащата на Румен Радев не се е съобразил със ситуацията на пътя, а дори и пешеходецът с триколката да е нарушил правилата за движение, водачът зад волана е длъжен да го пази.

 

 

 

От МВР се опитаха да не политизират случая, но акцентираха върху вината на Радев, не и на другия участник в ПТП-то. Рапчев потвърди, че бившият кмет на Харманли от БСП неправомерно е бил на мястото на катастрофата, при положение, че външни лица при такъв инцидент не трябва да се допускат. И обясни и останалите пропуски на полицаите от Харманли, отишли на мястото на инцидента.

 

 

 

 

Сред грешките им, лъснали при направените проверки, била липсата на обозначение, че има ПТП на мястото в кръговото кръстовище и че не е било регулирано движението там, така че да разберат останалите участници на пътя, че се случва нещо. От МВР не отговориха дали е имало политически натиск в опит за чадър над бащата на президента, но полицаи не се били оплакали от подобно нещо.

 

 

 

По-рано стана ясно, че уволненият дисциплинарно полицай, написал акт само на човека с инвалидната триколка, ще заведе дело срещу МВР.

 

 

 

По думите на гл. инспектор Рапчев младшият автоконтрольор е уволнен дисциплинарно, защото не е извършил неправилна квалификация на фактическата ситуация, не е събрал свидетели на произшествието и не е обозначил мястото на инцидента. От МВР не знаят още кой е пуснал видеозаписа на катастрофата на медиите.

 

Канал 3

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024