Европа

Назрява нов международен скандал: Брюксел съди Полша за съдебната реформа

Назрява нов международен скандал: Брюксел съди Полша за съдебната реформа

 

Poland and European flags waving in the wind (3D rendered)

Poland and European flags waving in the wind (3D rendered)

 

 

 

Европейската комисия потвърди, че съди Полша заради съдебна реформа, информират от Комисията.

 

 

 

 

Европейската институция реши да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС заради нарушения на принципа на независимост на съдебната власт, произтичащи от новия полски закон за Върховния съд, и да поиска от Съда да разпореди временни мерки, които да се прилагат, докато той не постанови решение по делото.

 

 

 

 

Брюксел съди Полша за съдебната реформа

 

Брюксел съди Полша за съдебната реформа

Полша ще бъде изправена пред Европейския съд за реформирането на Върховния съд

 

 

 

 

С новия полски закон за Върховния съд се понижава пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд от 70 на 65 години. Това излага на риск от принудително пенсиониране 27 от 72-мата съдии във Върховния съд. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат, установен в конституцията на Полша, се прекратява преждевременно.

 

 

 

 

Съгласно закона, който влезе в сила на 3 април 2018 г., на съдиите, засегнати от понижаването на пенсионната възраст, се предоставя възможност да поискат удължаване на мандата си, което може да бъде одобрено от президента на страната за период от три години с възможност за еднократно подновяване.

 

 

 

 

 

Няма ясно определени критерии за вземането на решение от президента, нито е предвиден съдебен контрол, ако той отхвърли искането. Освен това единствената предпазна мярка, предложена от полските власти, е незадължителна консултация с Националния съдебен съвет — орган, чийто настоящ състав е в нарушение на европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

 

 

 

 

Европейската комисия остава на мнение, че полският закон за Върховния съд е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, като по този начин Полша не изпълнява задълженията си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз.

 

 

 

 

Комисията изпрати официално уведомително писмо до полските власти на 2 юли 2018 г. във връзка със Закона за Върховния съд, което беше последвано от мотивирано становище на 14 август 2018 г. Отговорите, които полските власти дадоха и по двата документа, не разсеяха опасенията на Комисията от правно естество.

 

 

 

 

 

Прилагането на спорния режим на пенсиониране по отношение на съдиите от Върховния съд в Полша е в процес на ускоряване и създава риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на съдебната власт в Полша, а оттам и на правния ред на ЕС. Независимостта на националните юрисдикции е от основно значение за функционирането на съдебното сътрудничество между държавите.

 

 

 

 

Поради тази причина Комисията премина към следващия етап от процедурата за нарушение, като реши да сезира Съда на ЕС. Сезирайки Съда, Комисията реши също така да поиска от Съда да разпореди временни мерки за възстановяване на положението във Върховния съд на Полша отпреди 3 април 2018 г. — датата, на която беше прието оспорваното ново законодателство. И накрая, Комисията реши да поиска бързо производство в Съда, за да бъде постановено окончателно решение във възможно най-кратък срок.

 

 

 

 

 

Събитията в Полша накараха Европейската комисия да започне диалог с полското правителство през януари 2016 г. в рамките на уредбата за укрепване на принципите на правовата държава

 

 

Нюз БГ

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024