Европа

От последните минути: Заставаме на страната на Унгария пред ЕС, реши правителството

От последните минути: Заставаме на страната на Унгария пред ЕС, реши правителството

ministerski-savet
България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария.
По време на днешното заседание на кабинета е внесено предложение Министерският съвет да излезе с позиция по повод гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след седмичното правителствено заседание.

Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз, съобщава БТА.

 

 

 

 

 

„Позицията на „Обединени патриоти“ е, че решението е тенденциозно, включително без да се отчитат политиките на Унгария по отношение на някои критики и готовността на страната да разговаря с Европейската комисия по отношение на някои критики към нея. Тенденциозно решение, прокарано по идеологически причини, без дори да се отчете гласа на гласувалите страни „въздържали се“. Смятаме, че това е нарушение на суверенитета на страна-членка на ЕС, смята Каракачанов.

 

 

 

 

Според него, както подобно решение е прокарано срещу Унгария, има подобни опити срещу Полша, може скоро време да последва и срещу България.

По думите на Каракачанов това решение касае суверенното право на всяка една държава да променя своето законодателство и да провежда политики.

 

 

 

 

„Ако това не се харесва на една или друга парламентарна група в ЕП, това си е техен проблем, а не на суверенната държава. Като организация, която защитава националните интереси, ние винаги сме възразявали срещу опитите да се унищожи или да се принизи максимално суверенитета на страните-членки и той да бъде иззет от институции, които на практика никой не е избрал по никакъв начин“, коментира още вицепремиерът и военен министър.

 

Миналата седмица ЕС стартира процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности.

 

Ден след решението на Съвета на Европа Полша и Чехия подкрепиха Унгария.

 

 

БТА, Фрог нюз, Вести БГ

 

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024