Политика

Парламентът отново с най-нисък рейтинг, президентът с най-високо доверие! Расте неодобрението към кабинета…ГРАФИКИ

Парламентът отново с най-нисък рейтинг, президентът с най-високо доверие! Расте неодобрението към кабинета…ГРАФИКИ

 

тренд11d5a0efa567d648855840980af4512a_XL

 

 

Президентът се нарежда отново с най-голямо одобрение от 59%, срещу 28% за правителството и 20% за народните представители. Неодобрението съответно е 28% за президента, срещу 61% за правителството и 69% за Народното събрание

 

 

 

Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение се отразиха на основните индикатори, които Изследователски център „Тренд“, залага в ежемесечните си проучвания.

 

 

 
Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство,обобщават социолозите, на база проучване сред 1006 пълнолетни граждани. Изследването е направено между 4 и 11 септември, по поръчка на в. „24 часа“.

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47%) от песимистите (43%).

 

 

 

Продължава да намалява положителната оценка за работата на парламента.  20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват.

 

 

 

 

Спад има и в оценката спрямо правителството, но тук се забелязва спад само през този месец без да отчитаме негативна тенденция за няколко месеца. Одобрението за правителството е едва 28 на сто срещу 61 % неодобрение.

 

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%. Въпреки това президентската институция продължава да бъде с най-добър обществен рейтинг спрямо другите власти: неодобрение 28%, одобрение – 59 на сто.

 

Така президентът се нарежда отново с най-голямо одобрение от 59 на сто, срещу 28 на сто за правителството и 20 на сто за народните представители.

Неодобрението съответно е 28 на сто за президента, срещу 61 на сто за правителството и 69 на сто за Народното събрание.

 

 

 

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че нов вот не е необходим, а 53% са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат.

 

 

 

 

 

Независимо от негативната тенденция относно оценката на основните институции, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент. В сравнителен план, с предишните месеци, разликите са в рамките на статистическата грешка.

 

 

 

 

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22,9%, за БСП – 19,7%, за ДПС – 6,4%, за Обединените патриоти – 5,7%, за Воля – 1,5%, за Демократична България – 2,2 на сто. Голям остава процентът на българите, които заявяват, че не биха гласували – 34,9 на сто.

 

 

 

 

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични

 

Nbox

 

http://nbox.bg/politics/item/62851-parlamentat-otnovo-s-nai-nisak-reiting-prezidentat-zapazva-nai-visoko-doverie-raste-neodobrenieto-kam-pravitelstvoto.html

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024