СВЯТ

Приведоха сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово

Приведоха сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово

 

вучич20140709.ivdrqfhvpo

 

 

Сръбската армия бе преведена в пълна боеготовност във връзка със ситуацията в Косово, съобщи ТАСС, позовавайки се на TANJUG, която цитира източник в президентската администрация.

 

 

Тези мерки сръбските власти предприеха след като косовските спецсили влязоха в Центъра за екология и развитие в Зубин Поток и завзеха резервоара и водноелектрическата централа „Газивод“.

 

 

 

Заповедта е изпратена до Генералния щаб на въоръжените сили на страната. В съответствие със заповедта и вътрешният министър Небойша Стефанович мобилизира всички сили на специалните части на сръбската полиция.

 

 

 

 

Водната електроцентрала „Газивод“ и подстанцията „Валак“ са ключови енергийни съоръжения в северната част на Косово и принадлежат към сръбската мрежа. Приходите от водноелектрическата централа, според някои източници, възлизат на десетки милиони евро годишно. Тук се намира ключовият за северно Косово – канал Ибр-Лепенец.

 

 

 

 

По-рано косоварите многократно заявяваха, че ВЕЦ „Газивод“ трябва да бъде включена в енергийната система на Косово.

 

 

 

Косовският парламент провъзгласи независимост в края на едностранен порядък през февруари 2008 г. През 2010 г. Международният съд на ООН призна това решение за легитимно. В последните месеци Белград и Прищина активно обсъждат „компромисно решение“, свързано с коригиране на границите и размяна на територии.

 

 

 

САЩ поддържа идеята, настоявайки за „окончателно споразумение„, което предполага корекция на границите на Сърбия и непризнатата република.

 

 

 

 

В свое изявление германският канцлер Ангела Меркел на 13 август по време на среща с председателите на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звездич се обяви срещу промяна на границите на Балканите, подчертавайки, че всички страни на региона имат перспектива за влизане в европейското семейство.

 

Нюз БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024