Политика

Радев: У нас погазването на закона стана норма, ако някой го спазва, питат защо

Радев: У нас погазването на закона стана норма, ако някой го спазва, питат защо

 

R.Radev_

 

 

 

„У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, питат защо. Мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация“, това каза при посещение в Казанлък президентът Румен Радев.

 

 

„Няма как да подпиша указ за освобождаването на главния секретар на МВР, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ. Посочих какво трябва да се направи и го обясних където трябва. Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме да се спазва и по-надолу“, допълни държавния глава.

 

 

 

 

Радев коментира също, че е малко странно журналисти да му задават въпроси за тази процедура, особено след случая в Перник с арестувани журналисти. Според президента, случаят „ни прослави по страниците на световния печат, докато тук удобно се мълчеше.“

 

 

 

Дейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е изключително важна за патриотичното възпитание на младото поколение. Особено днес, когато младежите имат все по-малко съприкосновение с военната служба трябва да оценим този принос за спояването на връзката между армия и общество, за спояването на връзката между поколенията военнослужещи, която значително отслабва след десетилетия на непрестанни реформи.

 

 

 

 

 

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в Националния събор на запасното войнство, съобщиха по-късно от пресслужбата на държавния глава.

 

 

 

 

 

 

В словото си Радев подчерта, че Родината има все по-голяма нужда от хора, за които понятията чест, дълг, достойнство, морал и себеотдайност не са просто красиви фрази, зад които се прикриват користни интереси.

 

 

 

 

 

По думите на президента службата на запасното войнство е минала в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в сферата на отбраната, да режат техника и да закриват поделения, едновременно да съкращават хора и да мотивират всички оставащи да служат вярно, безкористно и всеотдайно.

 

 

 

 

„Вие трябваше в условията на непрекъснато намаляващи ресурси не само да пазите способности, но и да развивате нови и да пазите живота и здравето на своите колеги и подчинени. Трябваше да издигате авторитета на Българската армия и да създавате съвместимост с нашите съюзници“, допълни президентът.

 

 

 

 

 

В словото си пред гостите Румен Радев подчерта, че независимо от политическите превратности запасното войнство винаги е служило вярно и достойно на родината и днес когато България е член на НАТО, когато СОСЗР е уважаван член на междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR), България и нейните интереси продължават да бъдат кредото и смисъла на техния живот.

 

 

 

 

 

 

Държавният глава заяви, че вече повече 110 гoдини офицерите и сержантите от запаса и резерва търсят и намират различни организационни форми в интерес на отбраната на страната, в служба на цялото общество и в защита на социалните права. „Вие, генералите, адмиралите, офицерите и сержантите от резерва и запаса сте напуснали службата под знамената, но продължавате да се борите за една по-справедлива България и ние българите ще спечелим заедно тази битка за законност, в която Вие ще имате съществен принос“, допълни президентът.

 

 

 

 

 

Румен Радев коментира, че много запасни офицери и сержанти таят дълбоко в душата си болка от начина, по който са се разделили с Въоръжените сили, от това, че техниката и поделенията, на които са посветили младостта и живота си днес тънат в руини, както и че натрупаните през годините способности професионални, организационни, лидерски са недооценени, непотърсени и ненужни в нашето съвремие

 

Политика

More in Политика

venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024