ОБЩЕСТВО

Скандалът се разраства! Нова тв се разграничи от внушенията на Върбанов, прокуратурата се кани да го…

Скандалът се разраства! Нова тв се разграничи от внушенията на Върбанов, прокуратурата се кани да го…

big_011937

 

 

 

От „Нова телевизия“ публикуваха изявление относно случая с репортера от „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, за който днес се появиха видеозаписи от охранителни камери. Ето какво пишат от медията:

„В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки, че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента“.

 

 

 

В прокуратурата се обсъжда дали има данни за лъжесвидетелстване и набедяване от страна на репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов. Държавното обвинение няма да иска постоянния арест на задържаните и обвинени за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди. От съда ще бъде искана най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, пише Дневник, цитиран от сайта Петел.

Това заявил за „Дневник“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Промяната в действията на прокуратурата идват от разпространени в медиите кадри от охранителните камери на склада, съхраняващ храни с изтекъл срок на годност, на които се вижда, че управителят на склада и негов служител избутват Върбанов извън склада, след което затварят вратата, без да му нанасят удари или да го хвърлят от някъде.

 

 

 

Впоследствие той лежи известно време, подпрян на единия си лакът, докато операторът му го снима, а след това ляга по гръб, изчаквайки да дойдат повиканите полицаи. Когато униформените идват, те помагат на репортера да стане и олюлявайки се, да седне на пейка.

 

 

 

Първоначално за случая бе съобщено в новините по „Нова телевизия“ в сряда вечерта. На сайта на телевизията заглавието бе „Нападнаха журналиста Димитър Върбанов“. В статията се казва, че Върбанов е хвърлен върху бетонова площадка, като е получил наранявания по ръцете и главата. Настанен е в Спешното отделение във Велико Търново. На следващия ден в предаването на „Господари на ефира“ по случая се говореше не за побой, а за проявена към репортер агресия.

 

 

Досега прокуратурата не е разполагала с видеозаписи и затова е наложила прокурорско задържане за 72 часа на обвинените, обясни Арнаудова. Затова и прокурорите във Велико Търново обсъждат дали да повдигнат обвинение за лъжесвидетелстване или набедяване на Върбанов, защото пред разследващите той много подробно е обяснил как са му били нанесени телесните наранявания. А въз основа на тези показания прокуратурата е взела решение да иска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвинените.

 

 
Още от началото на случая прокуратурата реши да приложи „цялата строгост на закона“, както призова премиерът Бойко Борисов от Ню Йорк в четвъртък.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024