Политика

След коалиционния съвет: Стабилни сме, единни сме… Симеонов: Почва да ми писва

След коалиционния съвет: Стабилни сме, единни сме… Симеонов: Почва да ми писва

1536003034

 

 

 

 

Оставки на трима министри в кабинета има, но стартирана процедура по промяна на състава на Министерския съвет – не.

 

 

 

 

 

 

Това се разбра от думите на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след продължилото повече от три часа заседание на управляващата коалиция при премиера Бойко Борисов.

 

 

 

 

 

 

В петък премиерът поиска оставката на трима министри, заради ужасната катастрофа при Своге – на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на строителството Николай Нанков.

 

 

 

 

 

 

Обсъждахме механизма, по който са подадени оставките и вътрешнокоалиционните отношения, поясни вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

 

 

 

В понеделник ще има отново коалиционен съвет и тогава ще разсъждаваме отново по оставките, казаха Каракачанов и Цветанов.

Към момента няма стартирана процедура, която да е с влизане на предложение за промяна на състава на Министерския съвет, обясни Цветанов.

 

 

 

 

 

По отношение на оставките на тримата министри, Цветанов заяви: „Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“. Цветанов уточни още:„Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание.“

 

 

 

 

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато ще говорят персонално за всяка от оставките, които ще бъдат подадени.

 

От своя страна Каракачанов на няколко пъти заяви, че целта им е да не върнат ДПС във властта.

„Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта, каза вицепремиерът.

 

 

 

 

 

 

Ние сме много емоционални, но вие какво искате – тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите“, продължи Каракачанов.

 

 

 

 

 

 

 

Колегите от БСП утре могат да не се напрягат много – сесията ще бъде открита, а коалицията единна.Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България. Девизът на коалиция „Обединени патриоти“ е „България над всичко“.

 

 

 

 

 

Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път. Лично аз миналия път от тази трибуна пожелах на колегите от БСП да почиват и да се пекат спокойно на плажа. Оказа се, че са прекалили със слънчевите бани. Ескалираха още през август месец“, каза още Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

 

„Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Това каза лидерът на „Атака“ и председател на Парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на пресконференция след коалициония съвет, предаде агенция „Фокус“.

Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза Сидеров и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. „Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност.
Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние“, посочи Сидеров.

 

Коалиционното споразумение се изпълнява. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов.
Комуникацията не е на най-добро ниво, но ще я оправим. Не трябва да я водим през медиите, каза след продължилите над три часа раговори Цветанов.

 

 

 

 

 

„Почва да ми писва“, бе първият коментар на вицепремиера Валери Симеонов. „Нямам намерения да отговарям на тенденциозни въпроси. Буквално съсипвате ежедневието на българите с внушенията, че всички са гадове и трябва да бъдат изметени“, отсече той вместо да отговори на зададените журналистически въпроси.

 

 

 

 
Заседанието на властта започна в 18 ч и завърши малко преди 22 ч. На „Дондуков“ 1 при премиера Бойко Борисов се събраха лидерите на Атака, НФСБ и ВМРО Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024