Европа

Управляващите в Италия надвиха в борбата срещу икономиите, подготвят „бюджет за народа“!

Управляващите в Италия надвиха в борбата срещу икономиите, подготвят „бюджет за народа“!

epa07052878 Italian Deputy Prime Minister Luigi Di Maio celebrates outside Chigi Palace at the end of the Council of Ministers who approved the DEF (Economic planning) in Rome, Italy, 27 September 2018.  EPA/ALESSANDRO DI MEO

 

 

Управляващите партии в Италия спечелиха битка срещу икономическия министър за необходимите ресурси да финансират скъпите си предизборни обещания, информира „Политико“.

Решението най-вероятно ще вбеси Брюксел и ще притесни пазарите.

 

 

 

 

Вчера вечерта Движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“ принудиха технократа Джовани Триа да приеме бюджета за 2019 г. с дефицит 2,4% от БВП – много по-висок от поискания от икономическия министър дефицит от 1,6 на сто.

 

 

 

 

 

Кабинетът, включително Триа, се подписаха под документа, който очертава рамката на бюджета за 2019 г. Проектобюджетът трябва да бъде представен на Брюксел до 15 октомври и на парламента в Рим до 20 октомври преди да бъде одобрен до края на годината.

 

 

 

 

„Днес Италия се промени, ние подготвихме бюджет за народа„, каза лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо след срещата на кабинета пред поддръжници и депутати, развяващи флагове пред сградата на правителството.

 

 

 

„Тези 2,4% са победа за италианските граждани. Този бюджет ще позволи на икономиката да расте и инвестициите да се увеличат“, добави той.

 

 

 

 

2,4% е под изисквания от ЕС таван от 3%, но може да разтревожи Европейската комисия, тъй като Рим постепенно се отклонява от пътя на намаляване на дълга, който е около 130% от БВП – най-високият в еврозоната след Гърция.

 

 

 

 

Италия се нуждае от голям бюджет, за да може управляващите партии да изпълнят предизборните си обещания, включително основен базов доход за безработните от минимум 780 евро на месец и намаляване на данъците върху доходите на около 1 милион работници.

 

 

 

Ди Майо съобщи, че 10 милиарда евро ще бъдат отделени за плана за универсален базов доход, който е основен приоритет на партията. Той добави, че детайлите на бюджетния план все още са предмет на преговори. Обещанията на „Пет звезди“, ако бъдат изпълнени, ще струват на Италия допълнителни 20 милиарда евро.

 

 

Нюз БГ

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024