ОБЩЕСТВО

Фирмата, която срина Търговския регистър, ще дигитализира архива за културното наследство

Фирмата, която срина Търговския регистър, ще дигитализира архива за културното наследство

Agentsiya-vpisvaniya

Фирмата, която отговаря за поддръжката на Търговския регистър, който се срина за 16 дни през август, ще дигитализира архива с документи за паметниците на културата от най-високите категории – „световно“ и „национално“ значение. Освен това „Лирекс БГ“ ще трябва достави техниката за процеса и да обучи служителите в Института за недвижимо културно наследство как да работят при дигитализацята на всички документи.

Фирмата е спечелила обществената поръчка на Министерството на културата за дигитализация на архива, изграждане на специализирана информационна система, електронен регистър и публичен портал. Изпълнителят ще трябва да достави три скенера, сървъри, дисков масив и софтуер със защитна стена.

„Лирекс БГ“ е спечелила конкурса с най-ниската цена – 303 600 лева с ДДС като в процедурата са участвали още 4 дружества. Тя печели обществени поръчки за различни софтуерни и технически услуги от министерства, държавни дружества, предприятия, дирекции, университети, общини, като общият брой на спечелените търгове от 2008 г. до днес е над 500, според регистъра на сайта „Биволъ“. Само през 2018 г. дружеството е спечелило 7 поръчки за 2.6 млн. лева без ДДС.

Дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство е задължително според Закона за културното наследство, но от години не се реализира. От министерството обясняваха това с липса на пари, техника и кадри в института.

Сега парите за обектите от световно и национално значение се отпускат по европейската програма „Добро управление“ 2014-2020. Целта е след като „Лирекс БГ“ достави техниката и служители на фирмата обучат тези в администрацията, тя да дигитализира архива за всички паметници на културата.

Мигнюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024