ОБЩЕСТВО

Харалан Александров: Станахме по-богати, но усещането е, че ставаме по-бедни

Харалан Александров: Станахме по-богати, но усещането е, че ставаме по-бедни

 

 

111131_660_370

 

„Както каза и премиерът, и министрите за оставките – това има успокояващ ефект и е морален жест. Може би малко закъснял, но тази функция може би е изпълнена. Не бих казал успокояване, но все пак жертвоприношението беше извършено. И както показва средата в България – често трябва да има жертвоприношение, за да се успокои средата. Такъв случай имаше и при една друга катастрофа.

 

 

 

 

Когато се случи нещо, тогава почваме да кършим пръсти и да се вайкаме. Този режим на оцеляване е трудно да стане режим на развитие”. Това каза в предаването „Денят на живо” по Канал 3 социалният антрополог Харалан Александров.

 

 

 

 

Според него обществото ни наистина е станало по-богато, както твърди финансовият министър Владислав Горанов, но всъщност то не може да се зарадва на благополучието си.

„Станахме по-богати, но станахме и по-неравни. Потреблението е станало по-голямо и това се вижда от редица статистики. Но усещането е, че ставаме по-бедни. И това е заради неравенството.

 

 

 

 

Неефективните модели, които налагаме и които са неефективни в света, в който живеем, води до чувството за неравенство. И това е и заради неработещите институции, заради което и не можем да се зарадваме на това благополучие. И за да се върнем на оставките – хубаво е, че някой поема отговорност, но това едва ли ще доведе до по-добра работа на администрацията”, допълни Александров.

 

 

 

 

 

Относно икономическата ситуация анторопологът изрази мнение, че бизнесът е изключително неинтелигентен заради отношението към служителите си. Според него е налице експлоатиране на хората, а и на държавата от страна на бизнеса.

 

 

 

 

„Бизнесът е много облагодетелстван заради плоския данък. Затова не бива да упрекваме държавата, ако иска да влезе в ролята си. Ясно е, че все пак икономическият растеж води до обогатяваме на определени хора, но не и до масово благополучие”, каза още социалният антрополог.

 

 

 

 

„Хубавото е, че вече виждаме, че започва да се инвестира и в образованието”, изтъкна Харалан Александров.

„Ако искаме да задържим хората в България, трябва да повишим нивото на социалните услуги. От това се чувстваме като нация, от това идва чувството на удовлетворение. А не от това, че сме домакини на световно първенство по волейбол”, обясни той.

 

 

 

 

 

„Хубаво е привържениците на премиера да бъдат по-умерени. Както и неговите критици.

БСП е малко по-истеризирана версия на левицата в Европа. Но те са в такъв контескт. Конструкцията на електората на левицата е от 20 век, а не от 21 век. Много по-адекватни на промените са популстките партии. И това се вижда дори в САЩ и избирането на Доналд Тръмп. Упадакът на левицата и възходът на десницата се вижда и в Европа.

 

 

 

 

 

Надявам се, че сега, когато БСП, отиде при народа, най-накрая ще разбере какво иска народът”, допълни Александров.

„Народът обича да бие и да щипе политиците – това е съвсем естествено. И заради това трябва да дават публични жертвоприношения. Единствените, които са готови за избори са ГЕРБ. Това се доказа и с готовността за жертвоприношения. Колкото до левицата, явно тя вижда смяна на властта, но без да се мине през изборна процедура”, каза още той.

 

 

 

 

 

 

Какво обаче ще се случи при поскъпването на цените.

„Напълно възможно е да има гняв и недоволство. Напълно възможно е да се стигне и до такива нива, че обществото да реши, че това управление на трябва да напусне. Надявам се обаче това да бъде информиран избор и да сме наясно какво би следвало след това”, добави социалният антрополог.

 

 

 

 

И заключи:

„Напълно сигурен съм, че ни очакват турболентни месеци”.

 

Канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024