Политика

Цветанов се моли за кворум в стаята на ДПС! Карадайъ: Опозицията вече задава дневния ред, това е криза на властта

Цветанов се моли за кворум в стаята на ДПС! Карадайъ: Опозицията вече задава дневния ред, това е криза на властта

 

 

112292_660_370

 

 

Липса на кворум провали пленарното заседание на Народното събрание днес само половин час след утвърденото официалното работно време – 9.00 часа.
След три неуспешни опита, разкъсани от почивки, за да дойдат отсъстващите, в залата бяха регистрирани само 106 депутати. Освен от ГЕРБ и ОП, депутатите на Марешки също се регистрираха.
Както самият Бойко Борисов е определил от 2013 г., „кворумът е работа на управляващите“ и опозицията не носи никаква вина за него.
Освен това, БСП от няколко седмици е официално извън залата и е „сред народа“. Има само 5-6 човека дежурни, които не могат да попълнят липсващите, тъй като ГЕРБ и Марешки общо събраха само 106 човека.
При следващите два напъна за събиране на кворум ДПС остави само двама-трима свои представители в пленарната зала и въобще не влезе.
Предварителна договорка между БСП и ДПС не е имало, но и двете опозиционни партии реагираха на момента, в синхрон при вида на отсъстващото мнозинство в пленарната зала.
Кворумът е ангажимент на мнозинството, напомни опозицията, която следвала примера на ГЕРБ от септември 2013 г., когато депутатите на Бойко Борисов също отказваха да се регистрират и твърдяха, че отговорността е на мнозинството да си събере кворума.
 Цветан Цветанов Явор Хайтов и Мустафа Карадайъ13042316
„Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията, това е цитат, не е мое твърдение“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите. Веднага след първоначалните коментари на политическите сили в кулоарите лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе забелязан да влиза в стаята на ДПС.

 

 

 

Лидерът на ДПС потвърди, че условието, за да се регистрират в пленарната зала депутатите на движението, е било оттеглянето на спорния проектозакон за местното самоуправление, който притеснява опозицията.

 

 

 

„Това е конкретният повод, но този случай не е единственият случай. Такъв тип закони би трябвало да се предлагат и внасят в НС след широко обществено обсъждане“, каза той. Нещо повече, казват от ДПС, такива закони, които имат важно обществено значение, би трябвало да се внасят от МС, за да има яснота кой носи политическата отговорност, а не управляващите да се крият зад определени депутати.

 

 

 

Затова ДПС ще продължи да се противопоставя на такива закони, които са вредни и за обществото, и за хората, и за държавата, каза Карадайъ. „С този закон се опитват да създават едни наказателни отряди“, обобщи партийната позиция и опасенията на ДПС лидерът.

 

 

 

Той отново повтори тезата на движението за криза на управлението и държавността.

 

 

 

„Но има нещо по-важно от политическа гледна точка – управляващото мнозинство не може да осигури кворум в зала, кворумът се осигурява от опозицията, това е криза, нещо повече – конструктивните действия на опозицията определят и дневния ред в НС. Това е един знак за вътрешна криза в управляващите. Тази очертана криза е факт, този конкретен повод не е единственият случай“, заяви Карадайъ.

 

 

 

Лидерът на ДПС подчерта, че реанимацията на държавността започва първо с диалог и след това идва всичко останало, очевидно визирайки диалога, който вчера демонстрираха с лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както по темата за кворума и въпросния проектозакон, паднал днес от дневния ред, така и по парламентарната номинация за съдия в Конституционния съд=

 

 

Канал 3

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024