СВЯТ

Започна четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул

Започна четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул

 

f4de7f2e26364a5399d38f64e6f6af86

 

 

 

Срещата на върха за Сирия, в която участват президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Франция Еманюел Макрон започна, предават РИА Новости и „Фокус“.

 

 
Срещата се провежда в двореца Вахдетин, който в момента се използва като офис на турския държавен глава и държавен дом за приеми на чуждестранни гости. Преди това лидерите проведоха двустранни срещи.

 

 

 

 

Брифинг пред участниците ще има специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура. „Искам да напомня на лидерите на страните, че след локализацията на проблема в Идлиб трябва международен консенсус за подкрепа на действията на ООН по създаването на конституционен комитет“, заяви де Мистура в навечерието на мероприятието.

 

 

 
Както съобщи пресслужбата на Кремъл, на срещата в Истанбул се планира обмен на мнения за придвижването на процеса за политическо разрешаване на конфликта в Сирия и по-нататъшните действия за укрепването на сигурността и стабилността, с което да се създадат условия за възвръщането на бежанците и възстановяване на социално-икономическата инфраструктура на републиката. От Кремъл отбелязаха, че страните имат различни подходи, но, „като цяло, искат политическо разрешаване на конфликта в Сирия“.

 

 

 
„Това е обща цел, но, разбира се, може да има разлики в инструментите и тактиката“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. По неговите думи, „в момента става дума за съвместяване на различните формати за сверяване на часовниците, за обсъждане и за опит да се напипат общите теми“.

 

 

 

 
С инициатива за провеждането на четиристранната среща излезе още през лятото турскияj президент, а Русия я подкрепи. В средата на септември в Истанбул се състоя среща на помощниците на лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция по международните въпроси, на която бе обсъдено съдържанието на срещата на върха.

 

 

 

 

Очаква се, че след края на разговорите, лидерите ще излязат със заявление до пресата.

 

 

 

Според съобщение от пресслужбата на Кремъл, на срещата на върха трябва да бъдат обсъдени и „редица други актуални международни въпроси“, но какви именно теми ще допълнят дневния ред на срещата за Сирия не се уточнява.

 

Епицентър

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

a0ccde084876167563175d792edc6f71

Повече няма да стъпя в Турция! Ето защо…

декември 23, 2019
потоциphpnbqvjl_800x

Лавров: „Северен поток“ и „Турски поток“ ще има, въпреки американските санкции

декември 22, 2019
сергей-лавров-745x450

Лавров: Русия няма да влоши отношенията си с Китай, само за да зарадва САЩ

декември 22, 2019
изоставена44815

Изоставена любовница откачи на сватба, нахълта като бясна и нападна булката! ВИДЕО

декември 22, 2019
северен поток768x432

Москва, Берлин и Брюксел осъдиха американските санкции за газопроводите

декември 21, 2019
1c08b0f78a6ace6bb278565a8b919f8b

Русия и Украйна се споразумяха за газа

декември 21, 2019