Анализи

Франсис Фукуяма, който писа, че либерализмът бил краят на историята: „Социализмът трябва да се завърне“

Франсис Фукуяма, който писа, че либерализмът бил краят на историята: „Социализмът трябва да се завърне“

 

capitalism

 

 

Франсис Фукуяма стана знаменит през 1989 г., обявявайки, че либералната демокрация е най-висшето състояние на човечеството, своеобразен „край на историята“. Не може да бъде измислено нищо по-добро от нея, след като съветският държавен социализъм започна да се разпада. Всички трябва да станем „демократи“ и ще живеем в райското блаженство на идеалното общество. Тогава това стана евангелие на  новопоявилите се политици, преродени от социалистически човеци в либерални демократи в България и в останалата част на Източна Европа.

Самият Фукуяма е роден през 1952 г. в Чикаго в семейство на американизирани японци, чиито родители са дошли в Америка през 1905 г., но не знае японски и възприема себе си като американец. Завършва политическа философия, работи известно време в американската администрация. Книгата му, с която обяви, че не комунизмът, а либералната демокрация и капитализмът са най-висшето състояние на човечеството, бе преведена на десетки езици и бе една от най-продаваните работи по политическа философия в историята.

Две десетилетия по-късно обаче Фукуяма започна да говори, че всъщност Америка се управлява от олигархия и от 1 % най-богати, а китайските политици вземат по-рационални икономически решения от американските. А след избирането на Тръмп написа статия, в която бе песимистичен за бъдещето на Америка.

Вчера, в последния брой на списание „Ню Стейтсмън“,  той отиде още по-нататък, заявявайки, че „Социализмът трябва да се завърне“ и да започне да преразпределя произведеното в обществото, за да се премахнат огромните дисбаланси в доходите и богатството в съвременните общества. Според него периодът в развитие на обществото, започнал с Рейгън и Тачър, основаващ се на идеята за изгодата от нерегулираните пазари, в много отношения имаше катастрофални следствия“.

И още нещо, което лидерите на ПЕС и повечето от неолиберализираните леви партии не смеят да кажат: струва ми се, че определени неща, казани от Карл Маркс, се оказват верни. Той говори за кризата на свръхпроизводството…за това, че работниците обедняват и няма достатъчно търсене на произведеното от капиталистите.

Фукуяма се тревожи от възможностите за американо-китайска война и смята, че трябва да сме много глупави да я изключим. Размишлява за сценариите, при които тя може да започне, и смята, че това може да стане след ескалация на локален конфликт.

Франсис Фукуяма

Какви времена дойдоха. Гуруто на либералната демокрация иска завръщане на социализма и трепери от възможна американо-китайска война. Явно, нищо не е вече каквото беше. Светът  става друг. Франсис Фукуяма говори по-ляво от лидерите на много от системните леви партии. Иска социализъм и хвали Маркс.

След като и Фукуяма започна да говори неща, немислими довчера за неговата уста, светът очевидно ще става друг. Тепърва ще има нови прераждания, визии, очаквания, мечти на милионите хора.

Проф. Васил Проданов, Клуб 24 май

loading...
0
Анализи

More in Анализи

Борисов Путин

ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат?

декември 13, 2019
сащl-250624

САЩ подготвят война на няколко фронта

декември 5, 2019
putin12-253681-810x0

„Комерсант“: Изявлението на Путин е неумолим ултиматум към България

декември 5, 2019
темида-462x260

„Нойе Цюрихер Цайтунг“: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка

декември 1, 2019
болканa8c27135c52865cb05979d4aacec640e7816c98f

„Болкан инсайд“ с разгромяващ анализ: България продължава да се обезлюдява, липсват промени, какво да се прави?

октомври 22, 2019
All member states of NATO highlighted on the map

НАТО – влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция заради ключова пречка

октомври 12, 2019