Важно

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с „Газпром“

Александър Медведев в София, властта пази в тайна преговорите с „Газпром“

медведевphpe9j7ik_800x

Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев и генералният директор на дъщерното му дружество „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова са водили преговори в София миналия петък, пише „OFFNews“.

Те се разговаряли с ръководството на държавния газов оператор Булгартрансгаз, а освен това са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и с вицепремиера Томислав Дончев.

Въпреки че срещите са били на високо ниво, те не са обявявани официално от българските власти. Не е ясно защо визитата на Медведев е била скрита от родната общественост. И то в момент когато темата за цената на газа и поскъпването на редица основни стоки вълнува всички българи.

Преговорите са били инициирани от руската страна. От „Газпром“ са поставили важните за Кремъл теми за т. нар. газов хъб „Балкан“ и тръбата на Турски поток, която ще минава през българска територия. Не е ясно обаче дали страната ни е поискала промяна на доставната цена на природния газ.

На запитване на медията ни до пресслужбата на Министерството на енергетиката потвърдиха за срещата. Оттам обясниха, че Русия е поискала да има участие в газовия хъб. „Цената на газа не е била тема на разговорите“, добавиха от ведомството на Теменужка Петкова.

Според пресслужбата визитата Медведев и Бурмистрова не била обявена, тъй като все още нямало конкретика по преговорите.

В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще.

Досега обаче от българското правителство не посмяха да заявят искане за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности.

Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи да не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия.

Епицентър, Офнюз

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022