Европа

Брюксел пак ни взема за канарчета: От 2021 г. уж забранява пластмасата, но не посяга на корпорациите

Брюксел пак ни взема за канарчета: От 2021 г. уж забранява пластмасата, но не посяга на корпорациите

 

plastmasa-539982-810x0

 

 

Забрана на ЕС ще промени драстично бита ни. Европарламентът прие от 2021 г. забрана за употреба на пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, прибори за хранене, някои найлонови торбички и други продукти за еднократна употреба, които съдържат пластмаса. Предложението трябва да бъде одобрено и от държавите членки, съобщи БНТ.

 

Брюкселските чиновници пак ни вземат за канарчета. Ще забранят клечките за уши, лъжички и панички за еднократна употреба, някои торбички за храни и някои опаковки на плодове… Разни дребосъци от пластмаса за еднократна употреба.
Защо не посегнат на корпорациите, риторично и съвсем уместно пита в свой коментар по темата Зоя Деянова. 

 

Значи, ще си бъркаме в ушите с дървени клечки, но ще пием вода от пластмасови бутилки, ще ядем кисело мляко не от допотопните стъклени соцбурканчета, които връщахме в магазините, олиото също остава в пластмаса, газираните напитки – ало „Кока Кола“, „Пепси“ и сие, недосегаеми сте! – и остава почти всичко, което се предлага в търговските вериги.

 


На това му се вика имитиране на дейност и загриженост за нашето здраве. Не пропуснаха и тютюнджиите да захапят – това е черешката на лицемерието винаги – филтрите на цигарите трябвало да се сменят.

 

Трябва да се смени Европейският съюз – има една алтернатива!, завършва гневния си пост Зоя Деянова. 

 

А ето и подробности за решението на Брюксел:

 

571 евродепутати гласуваха вчера за забрана на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, 53 бяха против, а 34 се въздържаха. Употребата на други продукти, за които няма алтернатива, трябва да бъде намалена с 25 процента до 2025 година.

 

Става въпрос за опаковки на хамбургери и сандивичи, пластмасови кутийки за плодове, зеленчуци, сладолед или десерти. Държавите членки трябва да приемат и планове за насърчаване на използването на продукти за многократна употреба и годни за рециклиране.

Фредерик Рис, докладчик по темата , АЛДЕ: „Днешното гласуване е само началото. След няколко седмици започваме преговорите с държавите членки. Директивата е амбициозна, а целта ѝ е опазване на моретата и океаните и намаляване на екологичните щети, които са оценени на 22 милиарда евро до 2030 година“.

 

 

Евродепутатите се разбраха мерките да обхванат и отпадъците от тютюневи изделия и по-специално филтрите, които съдържат пластмаса. Те трябва да намалея наполовина до 2025 година. Производителите на цигари ще трябва сами да поемат част от разходите за преработката на отпадъците.

 

 

Също към 2025 година държавите членки ще трябва да събират разделно и рециклират 90 процента от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Производителите ще трябва да направят така, че капачките на пластмасовите бутилки да не се отделят, а да остават закрепени за тях след употреба.

 

БНТ, Фейсбук

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024