ОБЩЕСТВО

В МОН удариха дъното – вижте каква специалност и обучение въвеждат в училища и университети

В МОН удариха дъното – вижте каква специалност и обучение въвеждат в училища и университети

 

113846_660_370

 

 

МОН ще обучава кадри за учители по ромски език. Това става ясно от сайта на министерството, предназначен специално за педагозите.

 

 

 

Тези, които следва да се регистрират в него по специалността, за която желаят да бъдат допълнително обучавани и квалифицирани, с изумление откриха, че в падащото меню за квалификация или желана допълнителна квалификация фигурира „учител по ромски език“.

 

 

 

 

 

 

Гневът в социалните мрежи и професионалните форуми се отприщи, а немалко от кадрите на образованието се питаха какъв е тоя език, след като няма своя графична система и писменост. Други се шегуваха, че може да се използва кирилица или шльокавица.

 

 

 

 

Пръв за новите научни достижения на МОН алармира млад учител.

 

 

 

 

„Като практикуващ педагог трябва да си направя регистрация в сайта на МОН, за да мога да участвам в действаща програма за допълнителна професионална квалификация. Има полета с данни за попълване. Едно от тях е показаното на снимката. Моята специалност – Начална училищна педагогика с чужд език, я няма, но за сметка на това има показаното на снимката по-долу!

 

 

 

Аз ли съм в грешка, или такъв език официално регистриран, с азбука и писменост – НЯМА? Та какво остава за такава специалност, професионална квалификация и т.н…“, пише Симеон Митев.

 

 

 

На публикацията му са реагирали стотици, повечето, предполага се педагози. Има и немалко, които потвърждават казаното от него със собствения си опит по време на регистрацията, която са длъжни да направят всички педагози в сайта на просветното министерство.

 

 

 

 

„Да! Аз се регистрирах, задължително било! Изненадах се, когато прочетох Начална педагогика с ромски! Какво е това? Скапана държава! Кои са малцинство ние или ромите? Държавата работи само за тях! Както са тръгнали нещата, най – търсени ще са с ромски език!“, пише учителка.

 

 

 

За часове възмущението избухна, не липсваха и горещи спорове, че това е сбъркан начин и разбиране за интеграция.

 

 

 

„Дали има държава в света, в която някой да адаптира ученик на майчиния му език в училище?“, диви се педагожка в отговор на противоположното мнение на нейна колежка, която припомня, че във ВТУ е имало такава специалност, но за жалост е била закрита.

 

 

 

 

По неофициална информация на Канал 3 депутати и МОН са сезирани за новата специалност „учител по ромски език“ и в момента се прави проверка на случая.

 

Канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024