ОБЩЕСТВО

ГЕРБ искат да натоварят с ДДС и ваучерите за храна

ГЕРБ искат да натоварят с ДДС и ваучерите за храна

 

ceni_magazini_ik9200

 

 

Финансовото министерство се кани от догодина силно да усложни данъчния режим на ваучерите за храна, което може сериозно да ограничи ползването им от хиляди служители и работници.

 

 

 

 

 

В пакета данъчни промени, предложени от ведомството за 2019 г., се предвижда още при издаването на ваучерите върху стойността им да бъде начисляван ДДС, който ще трябва да се плаща от работодателите. Те обаче няма да имат право на данъчен кредит. Как ще бъде избегнато двойното плащане на налога, тъй като в магазините крайните потребители също плащат ДДС, засега не е ясно, пише вестник Сега.

 

 

 

 

 

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна алармираха, че подобна промяна противоречи на някои основни принципи на облагането с ДДС и поставя под риск положителните ефекти от тази социална придобивка. Тя е една от най-предпочитаните и за служителите, и за работодателите, тъй като е лесно приложима и спестява данъци и осигуровки върху добавка към заплатата в размер до 60 лева месечно.

 

 

 

 

 

Според мотивите на финансовото министерство промяната е продиктувана от прилагането на евродирективата за данъчното третиране на ваучери, която страната ни трябва да приеме до края на 2018 г. Ведомството класифицира ваучерите за храна като „ваучери за конкретна цел“, което според директивата изисква ДДС да бъде включен в номиналната им стойност.

 

 

 

 

 

 

В други държави обаче, където има различни ставки на ДДС за храните, ваучерите се третират различно, тъй като не е възможно предварително да се предвиди стойността на налога. Това поставя в по-неблагоприятно положение нашите работодатели и оператори на ваучери за храна. Затова браншът настоява финансовото министерство да промени позицията си по отношение на данъчния режим.

 

 

 

 

 

 

„Обстоятелството, че в България не се прилагат диференцирани ставки на ДДС, т.е. размерът на данъка може да бъде определен към момента на издаването на ваучера – 20%, независимо че стоката или услугата не е идентифицирана, не означава автоматично, че ваучерите за храна са с „конкретна цел“, казват операторите.

 

 

 

 

 

Готвената промяна няма да се отрази пряко на потребителите, тъй като ваучерите ще запазят номиналните си размери. Тя обаче косвено може да ограничи достъпа им до тази социална придобивка.

 

 

 

 

 

Новата мярка ще създаде огромни проблеми и за търговците, които ще трябва да преформатират системите си за ДДС отчетност, посочват операторите. Най-голяма ще е административната тежест за малките търговци, които може да се откажат да работят с ваучери за храна. В момeнта те се приемат не само в търговските вериги, но и в много ресторанти и магазини, като броят им надхвърля 15 000 обекта, посочват от бранша.

 

 

 

 

 

Работодателите също може да изгубят интерес заради начисления ДДС в стойността на ваучерите, без да имат право на данъчен кредит за него. Това обезсмисля другите данъчни облекчения, които фирмите ползват за социалните разходи в размер до 60 лева месечно.

 

 

 

 

 

Все още браншът води разговори с финансовото министерство как ще се прилага новият данъчен режим. В края на септември изтече срокът за обществено обсъждане на данъчните промени за догодина.

 

Сега, Марица

 

https://www.marica.bg/iskat-da-natovarqt-s-dds-i-vaucherite-za-hrana-Article-159932.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024