Личности

Западните медии за речта на Путин пред клуб „Валдай“: Той обяви края на американската хегемония!

Западните медии за речта на Путин пред клуб „Валдай“: Той обяви края на американската хегемония!

 

 

zx860y484_3329955

 

 

Руският сегмент на социалните мрежи вчера активно обсъждаше изявлението на президента Владимир Путин по време на заседанието на дискусионния клуб „Валдай“.

 

 

 

 

 

Мнозинството потребители отбеляза фразата на президента, че в случай на ядрена атака руските военни ще успеят да нанесат ответен ядрен удар: „Ние ще отидем в рая, а не (агресорите, бел. ред.) просто ще издъхнат“, отбеляза президентът.

 

 

 

 

 

 

Именно тази фраза беше многократно цитирана в социалните мрежи е беше интерпретирана като проява на агресия. Западните медии обаче обръщат внимание на други аспекти от изявленията на Путин, отбелязва actualcomment.ru.

 

 

 

В. Financial Times отбелязва, че в речта си Путин е обявил края на хегемонията на САЩ: „Руският лидер обръща гръб на лошите отношения със Запада и подчертава разширяващите се източни връзки“, пишат авторите на статията. 

 

 

 

 

 

 
Изданието цитира и друга фраза на Путин: „Създаването на атмосфера на напрегнатост и истерия не е нашият път… Ние никому не създаваме проблеми. Надявам се, че можем да установим диалог“, казва президентът.

 

 

 

 

Отбелязват се и енергийните проекти на Русия и Египет и разширяването на сътрудничеството между Русия и Китай. В FT обръщат внимание на думите на Путин, че новото въоръжение, което той представи по-рано през годината, ще постъпи в армията до броени месеци: „Русия е една от най-големите ядрени държави. И вие знаете, аз вече говорих публично, че в отговор на строителството на ПРО от страна на САЩ ние усъвършенстваме своите ударни комплекси. При това някои от тях вече имаме на въоръжение, други ще влязат в строя до броени месеци. Имам предвид системата „Авангард“. С абсолютна точност може да се каже, че ние далеч сме изпреварили нашите, така да ги наречем, партньори и конкуренти в тази ссфера“, отбеляза президентът.

 

 

 

 

 

 

„Путин приветства залеза на световното господство на САЩ. С това заглавие излезе Huffpost. Изданието обръща внимание на думите на президента за новото въоръжение и близкия упадък на империята на САЩ: „Що се отнася до САЩ, той каза, че „империите често си мислят, че могат да си позволят да правят малки грешки … защото са много силни. Но когато броят на тези грешки продължава да расте, той достига нива, които те не могат да издържат. Една държава може да придобие чувство за безнаказаност, че може да прави каквото си иска. Това е резултат от монопола на едпополюсния смят… За щастие, този монопол вече изчезва…“, отбелязва изданието.

 

 

 

 

 

 

По въпроса с ответния ядрен удар Huffpost съобщава, че Русия не възнамерява първа да употреби ядрено оръжие: „Путин заяви, че ядреното оръжие на Русия ще бъде използвано само за възмездие против удара на противника“, пише в статията.

 

 

 

 

 

 

В Sky News също интерпретират думите на Путин за ответния ядрен удар като заявление за ненападение: „Агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно“, цитира изданието думите на президента.

 

 

 

 

 

 

Интересно е как различно се интерпретират думите на Путин от либералната общественост в Русия и от чуждестранните медии, отбелязва actualcomment.ru. Западните издания обръщат внимание на други аспекти от речта на Путин, а думите за ответния ядрен удар възприемат не като акт на агресия. Опозиционните лидери в Русия са заинтересовани от изостряне на обстановката и затова интерпретират думите на президента като „поредния опит за разпалване на война“.

 

 

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023