Политика

Защо има толкова много катастрофи? Няма достатъчно пари за пътища, а колите ни са стари, според Маринов

Защо има толкова много катастрофи? Няма достатъчно пари за пътища, а колите ни са стари, според Маринов

 

orig

 

 

 

Вътрешният министър Младен Маринов разкри защо се избиваме на пътя. Той посочи няколко причини, които според него водят от проблемите .

 

 

„Единият проблем e чисто финансов, тъй като за изграждане на пътищата са необходими много средства. Другият проблем са превозните средства, по-голямата част от които са стари и неотговарящи на условията. Третият много важен проблем е поведението на водачите, на които по някакъв начин им се внушава, че всичко друго е виновно, но не и самите те и това трябва да се промени“, каза той пред Дарик.

 

 

 

Според него ще има по-добър контрол, ако Законът за движение по пътищата се раздели на три – за движението, за пътните превозни средства и за водачите.

Попитан къде бърка България в организацията на движението по пътищата, Маринов коментира, че МВР се опитва да отговори на този въпрос, привличайки други институции.

 

 

 

„Наистина има проблеми с пътната безопасност и ние правим всичко възможно да влияем на този проблем. Той касае общата работа на много институции и може би има проблем в координацията. Единият проблем e чисто финансов, тъй като за изграждане на пътищата са необходими много средства. Другият проблем са превозните средства, по-голямата част от които са стари и неотговарящи на условията.

 

 

 

 

Третият много важен проблем е поведението на водачите – по някакъв начин им се внушава, че всичко друго е виновно, но не и самите те и това трябва да се промени“, каза още Маринов и посочи, че хората трябва да разберат, че съдбата е в техните ръце, защото според статистика в 96% от случаите катастрофите са по вина на водачите.

 

 

 

„Основната ни дейност е да засилим контрола. Част от техническите средства вече са закупени и дават своя принос. Следващата стъпка е да изградим единен център за обработка на нарушенията, което ще повиши с 50% ефективността на тези

средства“, каза още министърът.

На въпрос дали има ефект от увеличаването на глобите по пътя, той отговори, че само по себе си то е добро, но трябва да е в комплекс от действия.

„Ако глобата е висока, но няма гаранция, че тя ще бъде платена, няма смисъл от нея. Трябва да има неотменност на наказания – т.е. ако някой е нарушил, той трябва със сигурност да си поеме отговорността“, каза Маринов.

 

 

 

 

Той посочи, че се работи в посока разделяне на закона за движение по пътищата на три – за самото движение по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите. „Така ще се разделят по-добре отговорностите за контрола, за да може да има ясни институции, които да стоят зад тези отговорности. Идеята е да освободим ресурса на МВР да върши точно тази работа, за която се изискат полицейски правомощия, а именно контрол на пътя, контрол на водачите и т.н.“, коментира вътрешният министър.

 

 

 

Попитан дали е за или против идеята за видео регистратори във всяка кола, Маринов отговори, че я подкрепя.

„Така ще се избегнат много конфликти с останали участници в движението и ще помогне на нас като органи, които обслужват местопроизшествия. Мисля, че това ще действа дисциплиниращо на шофьорите, но законодателят ще реши“, коментира той.

 

 

Дир БГ

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ministar-marinov-razkri-prichinite-zashto-ima-intsidenti-na-patya

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024