Политика

Кабинетът пълни поредната черна каса за голямото харчене в края на годината

Кабинетът пълни поредната черна каса за голямото харчене в края на годината

 

c4cb136ce49ae0f29c2a3b99c4bfd565

 

 

Правителството вече пълни поредната черна касичка и се подготвя за голямото харчене в края на годината. Министрите сериозно изостават с планираните в бюджета инвестиции, осигурявайки си по този начин резерв за безконтролни разходи по най-различни направления.

 

 

За сметка на това кабинетът отчита рекорден бюджетен излишък въпреки заложения за годината дефицит от близо 1 млрд. лв. Това припомня в. „Сега“.

 

 

 

Според предварителните очаквания на финансовото министерство превишението на приходите над разходите през септември ще достигне почти 2.7 млрд. лв., което е 2.6% от прогнозирания за годината брутен вътрешен продукт.

 

 

 

За сравнение – през септември 2017 г. излишъкът бе 2.4 млрд. лв., по-голямата част от който бе стопен в последните три месеца и годината завърши само с 800 млн. лв. преизпълнение.

 

 

 

Наред с предварителните оценки за деветмесечието финансовото министерство публикува и подробни данни за бюджета към август. Те показват, че за осемте месеца на годината направените капиталови разходи са едва 30% от планираните 6.1 млрд. лв.

 

 

 

Задържането на правителствените разходи през по-голямата част от годината и създаването на впечатлението за голямо превишение на приходите в хазната се утвърди като любима тактика на българските правителства.

 

 

 

Заради тази порочна практика управляващите получават множество критики. От една страна, държавата не извършва най-важните си разходи – капиталовите, които насърчават икономическия растеж и създават работни места.

 

 

 

 

От друга страна, в края на годината правителството по свое усмотрение, без санкцията на парламента, насочва „спестените“ средства към неясни и спорни проекти или запушва дупки в недофинансирани и нереформирани системи.

 

 

 

Така например две години поред най-крупните суми от излишъка – по 1 млрд. лв. годишно, отиваха за спорната програмата за саниране. Тази година подобен разход няма да има, което прави сумата, която ударно трябва да се похарчи в последните два-три месеца на предизборната година, още по-впечатляваща.

 

 

 

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че въпреки планирания дефицит очаква годината да завърши с балансиран бюджет или нисък излишък.

 

 

Сега

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024