ОБЩЕСТВО

Как се занулява журналист! Карбовски не може да откупи свободата си от Нова тв заради заробващи договори

Как се занулява журналист! Карбовски не може да откупи свободата си от Нова тв заради заробващи договори

Как се занулява журналист

Тези дни се разбра какво има в договора на Карбовски с продуцентите от Нова телевизия – огромна неустойка, ако не е съгласен с политиката на медията. Не може даже да напусне! Един такъв или няколко такива договора, са тежката верига на врата на журналистите, за която никой не знае.

Тя започва да дрънчи, само ако журналистът иска да спре да работи или откаже поръчка. Приблизително такъв е случаят на Карбовски – той просто къса договора си, без да мисли трезво за неустойките в тях. Причината за едностранното прекратяване на договора от страна на Карбовски е пълзящата цензура, но той не може да говори за това, отново поради клаузи в договора и заради юридическия, финансов и човешки тормоз, който следва от тях.

Нашата информация е, че за три едностранно прекратени договора на Мартин Карбовски с продуценти от Нова телевизия на обща стойност 300 (триста) евро, искът срещу него е на стойност по-голям от 600 000 (шестотин хиляди) евро. На предпоследна инстанция съдът е намалил тази сума на 105 000 (сто и пет хиляди) евро.

В общественото съзнание да се убие журналист, лекар или полицай е заседнала идеята за физическото убийство. Но убийствата на социално значимите професии рядко са физически.


Убийствата на журналисти са социални, те са зануляване – като невъзможност за работа, като финансови наказания и като договори при действащи журналисти с ограничителни конфиденциални клаузи.

Такъв е случаят с нашия колега Мартин Карбовски.

Преди много години той е подписал един договор, който е безумие по всякакви юридически стандарти. Защо го е подписал – само той може да обясни. Но и не може да обясни – защото в договорите има клаузи за конфиденциалност.

Тези дни обаче се разбра какво има в договора на Карбовски с продуцентите от Нова телевизия – огромна неустойка, ако не е съгласен с политиката на медията.

Не може даже да напусне!

Един такъв или няколко такива договора, са тежката верига на врата на журналистите, за която никой не знае. Тя започва да дрънчи, само ако журналистът иска да спре да работи или откаже поръчка.

Приблизително такъв е случаят на Карбовски – той просто къса договора си, без да мисли трезво за неустойките в тях.

Причината за едностранното прекратяване на договора от страна на Карбовски е пълзящата цензура, но той не може да говори за това, отново поради клаузи в договора и заради юридическия, финансов и човешки тормоз, който следва от тях.

Последните пет години Карбовски е със запорирано имущество и банкови сметки.

Този месец съдът постанови оглед на негов имот и следва продажба на търг. Тормозът над Карбовски е изключителен, но информацията за казуса за него е сведена до нула – заради още конфиденциални клаузи по договора.

Нашата информация е, че за три едностранно прекратени договора на Мартин Карбовски с продуценти от Нова телевизия на обща стойност 300 (триста) евро, искът срещу него е на стойност по-голям от 600 000 (шестотин хиляди) евро. На предпоследна инстанция съдът е намалил тази сума на 105 000 (сто и пет хиляди) евро.

Реално нашият колега днес трябва да откупи свободата си като физическо лице и да плати за нежеланието си да се съобрази с порядките на журналистическата работа в Нова тв.

Обърнете внимание на неустойките по трите договора. Те са в десетки хиляди пъти по-големи от заплащането на нашия колега.

Съдът у нас обаче не се съобразява с идеята за прекомерност и нищожност на тези неустойки, които противоречат на всяка логика и на добрите практики. Какво означава всъщност това?

Че, ако едно физическо лице работи за кажи речи средната работна заплата в България, и реши да прекрати дейността си поради несъгласие с ръководния мениджмънт на телевизията – следва да изплаща непосилни неустойки и получава юридически недопустими санкции.

Това води до омагьосан кръг, в който журналистите се оказват принуждавани да се съобразяват с политики на работа, които не одобряват, в противен случай следват – непосилните последствия от подобни договори.

Казсуът с Мартин Карбовски е образец на големия проблем на професията у нас.

Проблемът за невъзможната журналистика в България, който става все по-голям и ще се уголемява още, докато подобни случаи остават неглижирани и в информационно затъмнение.

Гласове

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/kak-nova-televiziya-zatvori-ustata-na-martin-karbovski

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024