ОБЩЕСТВО

Лоша новина за политиците: обезлюдяването води всеки месец до изчезването на едно село. Кого ще управляват?

Лоша новина за политиците: обезлюдяването води всеки месец до изчезването на едно село. Кого ще управляват?

 

Truns_sela0913-13w

 

 

В следващите десетилетия между 800 и 1000 селища в страната ще престанат да съществуват.

Всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият се район е Смолянско.

 

 

До 2030 година 42 процента от населението на страната ще живее в 6 града – Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София и Стара Загора, предаде БНР.

23 процента от хората обмислят да търсят работа в чужбина.

 

 

 

Данните и прогнозите бяха огласени на конференцията „Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, където фондациите „Солидарно общество“ и „Фридрих Еберт“ представиха съвместно изследване на двете организации.

 

 

 

Сред мерките за социална сигурност и стимулирането на отговорно родителство се предлагат въвеждането на семейното подоходно облагане, диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, стимулиране на осигурените родители при раждане на второ и трето дете с еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати.

 

 

Предлагат се още стимулиране на майките студентки с еднократна помощ в размер едногодишната минимална работна заплата, както и обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години на осигурените майки не по-малко от размера на минималната работна заплата.

 

 

Други мерки предвиждат стриктно прилагане на действащото законодателство при ранните раждания от малолетни майки и отпускане на социални помощи за раждащите преди 16-годишна възраст само в натура, както и насърчителни мерки за младите семейства за придобиване на жилище.

 

 

Експертите смятат за важно и въвеждането на „осигурителна почивка” за работодатели, осигуряващи заетост на родители с малки деца.

Ако държавата иска да насърчи наемането на родители с малки деца, то нека тогава заплати осигурителните вноски за сметка на работодателя за всяка майка, която отглежда дете до постъпването му в първи клас, апелират те. Идеята е възвръщаемостта от подобна мярка да надвиши разходите от нейното въвеждане, защото ще се повишат нивата на заетост на лица в трудоспособна възраст, ще намалеят разходите за социални плащания и ще се намали детската бедност.

 

 

 

Подкрепа за съвместяването на професионалните и семейните роли с функциите и отговорностите в домашна среда. Насърчаване на гъвкавите условия на труд – непълно и гъвкаво работно време, надомна и дистанционна работа. Намалено (гъвкаво) работно време за майките с деца от 1 до 3 години.

 

 

 

Залага се още на актуализиране на семейните помощи в унисон с издръжката на семействата с деца. Според предложенията са необходими нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските добавки и семейните помощи като инструменти за подпомагане на семействата с деца в България.

 

По информация на Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024