ОБЩЕСТВО

Народът въстана! Сложиха Бойко Борисов в инвалидна количка (СНИМКИ)

Народът въстана! Сложиха Бойко Борисов в инвалидна количка (СНИМКИ)

112673_660_370

 

 

 

Майките на децата с увреждания поставиха Бойко Борисов в инвалидна количка.

Това се случва малко преди началото на протеста, който започна в 17:30 днес, пред сградата на Министерски съвет.

 

 

 

Протестиращи родители на деца с увреждания блокираха Орлов мост в София, на място има полицейски екипи. Националният протест под надслов „Системата убива – системата е блокирана“ започна от Народното събрание в столицата.  В него се включи и зам.-председателят на ПГ на БСП за България Антон Кутев.

 

 

 

Заради протеста бе блокирано движението в най-натоварения час в центъра на София. От паметника на Васил Левски до националния стадион разстоянието се изминава за 40 минути. Блокирани са автобуси и тролейбуси на градския транспорт. Пътниците и шофьорите са повече от изнервени.

 

 

 

 

 

 

Повод за недоволството на майките е, че исканията за достойно бъдеще на децата и хората с увреждания остават неизпълнени. „Протестираме защото Бойко Борисов ни излъга, че до 1 октомври ще имаме законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги”, заяви организаторът на протестите Вера Иванова.

 

 

112680

 

 

Тя каза, че днес протестират общо 13 града в България, в които има палатки като блокират възлови пътища и магистрали и подчерта, че с мирните протести са били дотук.

 

 

 

„С действията си управниците показаха, че не искат да ни има, но ние искаме да живеем, а децата ни да имат достойно бъдеще”, категорична беше Иванова.

 

boyko_mayki

 

 

 

Тя подчерта, че политиците са имали 120 дни за реакция докато те са били на палатка зад парламента. Иванова изрази недоволство и от факта, че законът за хората с увреждания вчера е бил оттеглен заради несъгласието на финансовото министерство с част от промените.

 

 

 

 

 

 

Според майките нещата боксуват, защото властимащите нямат воля за реформа и в доказателство на това изтъкна, че законът за личната помощ е в парламента от 3 месеца, но и по него не се работи. Майките на деца с увреждания настояха реформите да започнат сега, да се спре с „тупкането на топката“ и да се сложи край на този безкраен „преход“.

 

 

 

 

„Ние няма да се извиняваме, защото властта краде както от нас, така и от вас! Те ще продължат да го правят! Моля излезте от автомобилите и ни подкрепете! Само така можем да променим системата!“, апелираха майките пред спрелите автомобили.

 

 

 

 

Много жени с насълзени очи, споделят, че им е дошло до гуша. „Съжалявам, че се доверих на премиера, на вицепремиера и на социалния министър! Повярвах им, но какво от това! Нищо не се случи!“, споделиха те пред екипа на Фрогнюз.

 

Протестът в снимки:
.
.
.

.
.
.
.

 

112683

 

 

Омбудсманът Мая Манолова, която дойде на протеста, коментира, че вече финансирането е осигурено и се надява да се случи реална реформа. Манолова подчерта, че майките на деца с увреждания са разочаровани, защото всичко се случва много бавно и не можа да даде срок кога исканията им ще бъдат реализирани. Тя остава до майки докато исканията им не бъдат изпълнени.

 

 

 

 

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще отдели 150 млн. лв. повече в бюджет 2019 г. за хората с увреждания. Борисов обясни, че отпускането на средствата става възможно заради по-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, и с олигархията. Премиерът подчерта, че хората с увреждания първоначално са искали 105 млн. лева, а вместо това държавата ще им отпусне 150 млн.

 

 

Канал 3, Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/slojiha-borisov-invalidna-kolichka-znak-protest.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024