ОБЩЕСТВО

Ново 20! Търговският регистър може да спре отново, а причината ще ви изуми…

Ново 20! Търговският регистър може да спре отново, а причината ще ви изуми…

 

вписванияzx620y348_3302189

 

 

Търговският регистър може да спре работа за втори път в рамките на няколко месеца заради липса на пространство за съхранение на данните. Това съобщава „24 часа“, като цитира информация от Агенцията по вписванията.

 

 

 

 

Ведомството е обявило спешна обществена поръчка с пряко договаряне за надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни с нов ресурс от 120 терабайта.

 

 

 

Според обявлението – наличното пространство за запис в информационния център и резервното му копие е съответно 30 и 20 терабайта, които се изчерпват с темп от 1,5 терабайта на ден заради седмичните архивни и резервни копия и реализацията на проекти, свързани с Имотния и Търговския регистър.

 

 

 

Дефицитът на дисково пространство е пряко свързан със срива на Търговския регистър отпреди два месеца. Тогава заради четири дефектирали диска с информация работата на регистъра бе напълно блокирана в продължение на 19 дни. Едва на шестия ден от срива пък от Агенцията по вписванията обявиха причината, а впоследствие директорът й Зорница Даскалова подаде оставка.

 

 

 

 

Заради проверките на причините за техническия срив в регистрите от август 2018 г. „е указано да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи от информационните системи до приключване им, което допълнително води до блокиране на още 80 терабайта от наличния ресурс“, се казва в мотивите.

 

 

 

 

Новата обществена поръчка е на стойност 190 000 лева и е за Dell EMC Unity 400 Storage, като за договаряне са поканени четири фирми – Сиенсис АД, ССАРМ ЕООД, Парафлоу Комуникейшънс ООД, Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД.

 

Дарик радио, 24 часа

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024