Политика

Нов удар за милиони шофьори: Вдигат с 30% данъка за стари автомобили!

Нов удар за милиони шофьори: Вдигат с 30% данъка за стари автомобили!

 

МС2110862152

 

 

 

Без скандали и с рядко срещано единодушие между работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри пакета данъчни закони за 2019 г. – сред тях промените в законите за корпоративното подоходно облагане, за физическите лица, за ДДС и за местните данъци и такси.

 

 

 

 

 

„Имаме успешно заседание, рядко се случва, но този път е факт“, обобщи доволен вицепремиерът Валери Симеонов след краткия и мирно преминал, без скандали, тристранен съвет.

 

 

 

 

 

Вдига се данъкът на 15-годишните коли с 30% заради европейски изисквания, а в същото време по-старите 20-годишни автомобили ще плащат само с 10 на сто повече, а това породи недоумение у КТ „Подкрепа“. Срещу вдигането на екотаксата за старите коли в закона за местните данъци се обявиха от синдикатите, като предупредиха, че така се удрят хората с по-ниски доходи, които няма да могат да си купят нови возила.

 

 

 

 

 

От „Подкрепа“ и КНСБ не са съгласни още с отпадането на облекчението за колите с катализатори с аргумента на властта, че трудно можело да се провери кой автомобил има такова и кой – не. Според икономическия експерт на „Подкрепа“ Ваня Григорова това не е приемлив довод, тъй като всяка от колите минава на годишен технически преглед и лесно се установява дали има катализаторно устройство.

 

 

 

 

 

По груби изчисления това поскъпване на данъчната тежест засяга между 2,5 и 3 млн. автомобили у нас, които са над десетгодишни.

 

 

 

 

 

50-процентното облекчение за първо и основно жилище за живеене остава, но вече няма да има възможност за врътки, ако даден собственик има и втори апартамент в друг град, да го обяви и там за основно жилище и да се възползва от същата отстъпка. Връзването на електронните системи ще отреже подобни вратички и собственикът на повече от един апартамент ще може да се възползва от облекчението само за едно от тях.

 

 

 

 

 

Синдикатите отново напомниха за необходимостта от въвеждането на необлагаем минимум за по-голяма социална справедливост, но за пореден път темата не е на дневен ред в бъдещия бюджет.

 

 

 

 

 

 

 

По предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите. Информацията ще се оформя от НАП електронно. Промяната бе приветствана от всички участници в социалното партньорство, но влиза в сила от 2020 г. Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.

 

 

 

 

 

Пак по искане на бизнеса предстои да се вдигне прагът на оборота на фирмите, които подлежат на задължително одитиране и така техният брой да бъде редуциран. В момента в България той е 4 млн. лв., а Валери Симеонов се ангажира още в сряда на заседанието на МС да внесе предложението таванът да скочи на 8 млн. лв., за да се разтоварят от одити малките и средните фирми.

 

Канал 3

 

http://kanal3.bg/news/bulgaria/economy/85867-Tristrankata-odobri-edinodushno-novite-danaci-za-2019-g.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024