САЩ

Политическа буря срещу Тръмп, който обяви, че приема обясненията на Рияд за убийството на Хашоги

Политическа буря срещу Тръмп, който обяви, че приема обясненията на Рияд за убийството на Хашоги

 

 

 

ТРЪМПИoriginal_3

 

 

Истинска политическа буря се разрази в САЩ срещу изявлението на президента Доналд Тръмп, който заяви, е приема обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул. Редица влиятелни политици и от двете основни партии – Републиканската и Демократическата, призоваха Вашингтон да проведе собствено разследване на убийството на журналиста.

По-рано Тръмп определи като „добра първа стъпка“ извършените от Саудитска Арабия арести във връзка със смъртта на Джамал Хашоги и добави, че ще работи съвместно с Конгреса относно американския отговор, предаде Асошиейтед прес. Президентът говори пред медиите по време на „кръгла маса“ в Аризона, броени часове след като Саудитска Арабия заяви чрез официалната си агенция СПА, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит при „юмручен бой“ в саудитското консулство в Истанбул. Кралството съобщи също, че 18 души са арестувани, а служители от разузнаването са уволнени.

Запитан от репортер дали смята обяснението на Саудитска Арабия за достоверно, Тръмп отговори утвърдително: „Да, да!“

Президентът обаче добави, че преди да реши какво да предприеме по-нататък, иска да разговоря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

„Саудитска Арабия винаги е била страхотен съюзник, но случилото се е неприемливо“, заяви Тръмп. Що се отнася до саудитските арести, по думите му „Това е голяма първа стъпка. Само първа стъпка, но голяма първа стъпка“.

Членове на Конгреса, включително съюзникът на Тръмп сенатор Линдзи Греъм, изразиха скептицизъм относно саудитската версия, отбелязва АП.

„Първо ни казаха, че Хашоги предполагаемо е излязъл от консулството, и напълно се отричаше саудитско участие. Сега имало сбиване и той бил убит в консулството, все без знанието на принца“, написа в Туитър сенаторът републиканец.

„Саудитското обяснение за убийството на журналиста и жител на Вирджиния Джамал Хашоги при случайно сбиване в консулството е обидно“, заяви в туит сенаторът демократ Тим Кейн. След като администрацията на Тръмп няма да се изправи срещу зверството, Конгресът е длъжен да го направи“, добави той.

Според конгресмена Адам Шиф твърдението, че Хашоги е бил убит неволно при сбиване, не е достоверно.

„Ако Хашоги се е бил вътре в консулството, той се е бил за живота си с хора, изпратени да го заловят или да го убият“, написа в Туитър старшият демократ в Комисията по разузнаването в Камарата на представителите. „Кралството и всички замесени в това брутално убийство трябва да бъдат подведени под отговорност, и ако администрацията на Тръмп не пожелае да поеме водеща роля в това, Конгресът трябва да го направи“, заяви той.

В изявление късно вчера прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс обеща, че САЩ внимателно ще следят международните разследвания на смъртат на Хашоги и ще пледират за правосъдие, което е навременно, прозрачно и в съответствие с всички процедури.

И демократи, и републиканци настояха Вашингтон да проведе собствено разследване, отбелязва ДПА.

„Саудитската версия продължава да се мени с всеки изминал ден. Не бива да приемаме на доверие, че последната ще издържи“, написа в Туитър сенаторът републиканец Боб Коркър.

„Саудитците може да си правят своето разследване, но американската администрация трябва да направи собствена, достоверна оценка за отговорността за убийството с разследване, изисквано според закона Магнитски“, добави председателят на Комисията по външни отношения на Сената.

Старшият демократ в комисията Боб Менендес още преди него призова за задействането на закона. „Глобалният акт Магнитски не прави изключение за случайни инциденти. Дори ако Хашоги е умрял в резултат от спречкване, няма извинение за убийството му. Ние трябва да поддържаме международния натиск. Конгресът свърши своя дял, сега е ред на президента Тръмп да спази закона“, написа Менендес в Туитър.

Конгресменът републиканец Майк Кофман призова президента незабавно да отзове временно изпълняващия длъжността посланик на Вашингтон в Саудитска Арабия. „Не съм воювал, за да си затварям очите“, написа военният ветеран.

Неговият туит беше повторен от сенатора републиканец Ранд Пол.

„Не бих могъл да съм по-съгласен. Ние би трябвало да прекратим всички оръжейни сделки и военна помощ и сътрудничество незабавно. Трябва да има тежка цена за тези действия на Саудитска Арабия“, написа той.

По-рано Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в нейното консулство в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там. Те се позоваха на официалната Саудитска агенция по печата, която разпространи предварителните резултати от разследването на мистериозното изчезване на базирания в Съединените щати саудитски журналист дисидент.
Разследванията на случая продължават, като до момента са били задържани 18 саудитски граждани. Имената им не бяха разкрити.
Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи.

Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството и преразглеждане на правомощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Комитетът ще трябва да докладва лично на монарха в срок от един месец.

Саудитска Арабия изрази съжаление за смъртта на Хашоги и похвали Турция за сътрудничеството по случая. Кралството обещава да накаже с цялата строгост на закона всички онези, които са замесени в убийството на журналиста, се казва в изявление на саудитското министерство на външните работи в Туитър.

Саудитският престолонаследник не е знаел за конкретната операция, довела до смъртта на Хашоги, увери представител на властите, запознат с разследването, предаде Ройтерс.

Според цитирания източник, пожелал да запази анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде убит или дори отвлечен. Той обаче отбеляза, че има принципна инструкция за връщане на критици обратно в страната.

Местонахождението на тялото на Хашоги не е известно, откакто то е било предадено на „местен сътрудник“, каза представителят на саудитските власти. Той посочи, че шофьорът на консулството е участвал в операцията по прехвърлянето на тленните останки.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен разговор снощи двустранното сътрудничество при разследването на случая Хашоги да продължи, предаде по-рано Франс прес, като се позова на турското президентство. Двамата лидери вече обсъдиха въпроса по телефона в неделя.

Джамал Хашоги – базиран в САЩ саудитски журналист дисидент, критичен към външната политика на кралството и конкретно към престолонаследника – изчезна, след като на 2 октомври отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи във връзка с планираната си женитба. Редица медии предположиха, че той е бил убит в сградата на мисията. На 6 октомври Ройтерс съобщи, че това е една от основните версии според турската полиция. Телевизия Си Ен Ен пък каза, че саудитските власти се подготвят да признаят, че Хашоги е починал при разпит, който не е преминал по план.

 

Източници: БТА, Дарик радио

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024