СВЯТ

Путин: Русия си запазва правото да помогне на Турция за ликвидиране на терористите в Идлиб

Путин: Русия си запазва правото да помогне на Турция за ликвидиране на терористите в Идлиб

 

1540654245

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

 

 

 

Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция с президентите на Турция и Франция Реджеп Таийп Ердоган и Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел след края на четиристранната среща на върха за Сирия в Истанбул.

 

 

 

 

Руският лидер добави, че ликвидацията на оставащите в Сирия терористи остава в числото на важните задачи, тъй като не бива да се допуска проникване на радикалите за осъществяване на екстремистка дейност в други страни.

 

 

 

 

„Независимо от това, че нивото на насилието в Сирия намаля съществено, немаловажна задача остава ликвидацията на всички струпали се там радикални елементи. Не бива да допускаме получилите боен опит бандити да продължат престъпната си дейност, да създават „спящи клетки“ в нашите страни, да вербуват привърженици и да проповядват екстремистка идеология и терор“, подчерта руският лидер.

Той добави, че лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция са потвърдили, че постигането на разрешение на конфликта в Сирия е възможно само чрез политико-дипломатически методи.

 

 

 

 

„Всички участници в срещата са съгласни за главното – постигането на дългосрочна стабилност в Сирия е възможно изключително чрез политико-дипломатически средства в пълно съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и при строгото съблюдаване на принципите на единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република“, подчерта Путин.

 

 

 

 

Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

Лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план, обяви на свой ред Ангела Меркел.

 

 

 

 

„Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, е казала Ангела Меркел.

 

 

 

 

 

 
Четиристранната среща на върха в Истанбул между държавните глави на Турция, Русия, Германия и Франция по сирийския проблем дава импулс да се сложи край на трагедията в тази страна, каза от своя страна турският президент Реджеп Таийп Ердоган.
Турция няма да допусне присъствие на терористи в Сирия, подчерта той.

 

 

 

 

 
„Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, заяви Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.

 

 

 

 

 

 

 

Договорихме се до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия, каза още Ердоган. Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

 

 

 

 

 
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тъй като тя може да предизвика нова бежанска вълна. Той призова Русия, като главен съюзник на сирийския режим, да упражни „съвсем ясен натиск“ върху Дамаск

 

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024