Здраве

Раковият регистър е пред закриване заради лобистки интереси. Министри отказват срещи с директора (ВИДЕО)

Раковият регистър е пред закриване заради лобистки интереси. Министри отказват срещи с директора (ВИДЕО)

113133_660_370
Раковият регистър в България е пред закриване, в момента имаме значителен спад в регистрацията на злокачествени заболявания и няма регистър или институция в България, която да даде оценка и информация на точния брой на злокачествените заболявания.
А имахме един от най-добрите и най-старите регистри в Европа. Това  заяви в „Денят на живо“ проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър. 
„И сега да се казва, че този регистър се занимавал само с наука, че не давал информация – с това се спекулира изключително много. Знаете ли, че от 3-4 години никой в М-во на здравеопазването, и най-вече министри, не искат  да се срещат с мен“, каза проф. Валерианова. „Тези, които взимат решения за здравната система, те не използваха години наред и в момента не използват информацията от раковия регистър“.
Тя подчерта колко полезна може да бъде информацията в регистъра. „От регистъра може да се черпи информация – първо, какво се случва с тези заболявания у нас, къде са проблемите, защо са тези проблеми, къде да насочим усилията. Второ: никой не ни поиска мнението за създаването на националната здравна карта – къде трябва да се открият онкологични заведения. Няма такова нещо, никой не се интересува къде, как, защо и т. н. 
Всичко е въпрос на лобистки интереси и на това, че в рака се инвестират много пари, че за лечението на онкологични болници се дават много пари и затова трябва да открием все повече клиники или центрове за лечение на рака“, разкри проф. Валерианова.
„И от едната крайност стигнахме до другата: как (в други страни) се дава възможност на хората да работят, да откриват,  да се усъвършенстват, и как тук на хората, които години наред търсят решения за това заболяване, те просто се изпращат в 9-та глуха, защото има проблем. И в България какво се прави, ще ме попитате?
Въпреки мизерните средства, добре че са еврофондовете, за да се допуснат средства за научни изследвания. Държавата в България отделя изключително малко, да не кажа почти никакви средства за научни цели в онкологията“, продължи проф. Валерианова.
„От колко време говорим за профилактика и скрининг на онкологичните заболявания? Вижте, тази профилактика и масов, популационен скрининг, който се отчита с определени показатели на международно, европейско и национално ниво, такъв скрининг в България няма. Имаше едно пилотно проучване, правят се инцидентни програми, но организирано такова няма“, обобщи ситуацията проф. Валерианова.
Цялото интервю с проф. Здравка Валерианова в „Денят на живо“ – във видеото:
КАНАЛ 3

Здраве

More in Здраве

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023