Политика

САЩ: Отдадени сме на защитата на България от Русия, защото се „тревожи за сигурността си“

САЩ: Отдадени сме на защитата на България от Русия, защото се „тревожи за сигурността си“

отдадениbig_1971

 

 

 

 

Осъзнаваме, че България и Румъния се намират много близо до Русия, и сме отдадени на работата с тях. Те са членове на алианса, важни членове, които допринасят към него.

 

 

 

 

Ангажирани сме с всички тези държави, които са близо (до Русия) и се тревожат за сигурността си. Работим с тях по всеки възможен начин, за да засилим отбраната им.“

 

 

 

 

 

Това каза посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчинсън в телефонен брифинг пред европейски журналисти, предаде „Дневник“.

Тя уточни, че ангажиментът на Америка се осъществява с Европейската инициатива за възпиране и чрез „Засиленото предно присъствие“ в Полша и балтийските държави.

 

 

 

 

Въпросната инициатива бе обявена от президента Барак Обама през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Тя включва обучения и развитие на местните сили и многонационални военни учения, а в брифинг на Европейския парламент се отбелязва, че въпреки проблемите в трансатлантическите отношения бюджетът за нея е увеличен значително.

 

 

 

 

 

По отношение на разходите за отбраната тя коментира, че членовете на алианса са на прав път, но все още далеч от целта. „САЩ са лидер в НАТО и имаме намерение да останем лидер в НАТО“, каза още посланик Бейли Хътчинсън.

 

 

 

По време на среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео миналата седмица премиерът Бойко Борисов е посочил, че потвърждавайки поетите ангажименти в рамките на НАТО, в началото на година правителството е одобрило национален план за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

 

 

Петел

https://petel.bg/SASHH–Otdadeni-sme-na-zashhitata-na-Balgariya-ot-Rusiya__285079

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024