СВЯТ

Столтенберг: Бомбардирахме Сърбия, за да защитим цивилните граждани (ВИДЕО)

Столтенберг: Бомбардирахме Сърбия, за да защитим цивилните граждани (ВИДЕО)

столтенберг655-402-jens-stoltenberg

 

 

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че много хора в Сърбия все още имат лоши спомени от бомбардировките на Алианса през 1999 година, но това е направено с цел да се защитят цивилните граждани и да бъде свален тогавашния президент на Югославия Слободан Милошевич, пише белградския ежедневник Политика.

 

 

 

 

“Подчертах, че направихме това, за да защитим гражданите и да спрем режима на Милошевич. Но моето най-важно послание е, че ние трябва да гледаме към бъдещето “, заяви Столтенберг пред Радио-Телевизия Сърбия (РТС) след лекция във Факултета по филология, където студентите зададоха най-много въпроси за бомбардирането на Югославия, предаде Фокус.

 

 

 

 

 

Той добави, че НАТО подкрепя диалога между Белград и Прищина и то не само политически. “Необходим е диалог за преодоляване на различията и намиране на политическо решение. НАТО го подкрепя не само политически, но и защото присъстваме в Косово под формата на KFOR, чиято задача е да обезпечава сигурността. Ние ще продължим да сме там, за да защитим всички общности”, заяви Столтенберг.

 

 

 

 

 

НАТО твърдо подкрепя диалога между Белград и Прищина и всички усилия, които биха довели до намаляване на напрежението и разрешаване на споровете, , подчерта в интервю пред “Пинк” генералният секретар на Северноатлантическия алианс, като посочи, че НАТО има отлични отношения със Сърбия и зачита нейното решение да не се присъединява към организацията.

 

 

 

 

 

“Ние силно подкрепяме диалога между Белград и Прищина, както и всички усилия, които ще доведат до намаляване на напрежението и решаване на недоразумения. Нуждаем се от политическо решение. Това е диалог, наблюдаван отблизо от Европейския съюз, а НАТО е част от инициативата, довела до диалога. Продължаваме да наблюдаваме и подкрепяме диалога”, заяви той и припомни, че Белград „ясно заяви“ решението си да не влиза в Алианса.

 

 

 

 

 

“Аз и НАТО напълно подкрепяме това. Ние уважаваме всяко решение на суверенна държава дали иска да се присъедини към НАТО или не. Имаме отлични отношения със Сърбия и уважаваме решението й да не се присъединява към НАТО и искаме да бъдем партньори. Това е добре за Сърбия, това е добре за НАТО”, обясни Столтенберг.

 

 

 

 

19MIN.BG

Специален ВИДЕО по!здрав за Столтенберг:

 

 

 

 

Бултаймс

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024