ОБЩЕСТВО

Агенцията по храните откри „организирана престъпна група“ – ОПГ във фермата на Ани и Тодор в Болярово

Агенцията по храните откри „организирана престъпна група“ – ОПГ във фермата на Ани и Тодор в Болярово

main_1541183724

Сагата с чумата по дребните животни продължава вече пети месец. А поведението на Българската агенция по храните (БАБХ) вече придобива трагикомичен оттенък, след като стана ясно, че тя призова главния прокурор да разследва дали зад малката ферма в село Болярово, която отказа козите и овцете да бъдат избити, не се спотайва ОПГ – организирана престъпна група.

Нещо повече, БАБХ настоява Наказателният кодекс спешно да бъде допълнен с нов текст, който да преследва „лоши практики в отглеждането на животни“.

В отговор на въпроси, изпратени от вестник „Сега“, агенцията обяснява, че фермата в Болярово е нелегитимна и регистрацията й е отнета. Според БАБХ няма съмнение, че животновъдният обект е огнище на болестта.

Пробите, взети през юни, показват наличие на инфекция с вируса на чума, гласят писмените отговори, подписани от шефа на агенцията Дамян Илиев. Ето защо от БАБХ са поискали прокуратурата да провери дали стопаните от Болярово не са ОПГ.

Заподозряната от Илиев ферма е собственост на Ана Петрова и Тодор Димитров, които твърдят, че животните им не били болни. Пред стопанството вече трети месец има лагер на протестиращи, които подкрепят собствениците и не допускат външна намеса. Кризата с чумата прерасна и в политическа драма, а информационното затъмнение от страна на БАБХ накара стопаните да се усъмнят в достоверността на пробите за чума по животните им.

Агенцията предприема поредна противоречива стъпка за справяне с болестта, която отдавна трябваше да е овладяна. В писмото си до главния прокурор изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев твърди, че „саботирането на мерките може да застраши и безопасността на населението. При всички случаи действия, подобни на видените в град Болярово, са заплаха за националната сигурност!“, гласи текстът.

В обръщението си към прокуратурата БАБХ моли за съдействие и предприемане на мерки срещу действията на защитниците на фермата. И настоява да „се инкриминират лошите практики при гледане на животни, възпрепятстване на контролните функции в държавата и умишлено разпространение на заразни болести при животните“.

Шефът на агенцията иска да се потърси административна и финансова отговорност на защитниците на фермата, тъй като пречели на работата на ветеринарите и създавали излишни разходи за бюджета заради увеличения брой проби и появата на нови огнища.

Според него трябва да се търси и съдебна отговорност и да се забрани отглеждането на животни от хора, които са „заплаха за здравето и живота на животните и/или хората“.

Междувременно към средата на септември стана ясно, че 8 от животните във фермата на Ана са умрели. Собственичката обясни, че това се е случило в резултат на преяждане. Според Илиев малко вероятно е това да е така.

„Дори и да приемем, че животните умират от преяждане, това може да се счита за нарушаване на хуманното отношение към тях. Трудно ми е да приема подобна версия поради факта, че обектът и животните в него са под постоянен контрол и охрана от стопаните.“

Междувременно Европейската комисия наложи допълнителни рестрикции по отношение на движението на дребни преживни животни и продукти от тях на целите територии на областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Според БАХБ това се налага заради фермата в Болярово и отказа на стопаните й да я закрият. Търговията с месо и мляко от тях може да се случва само със заповед на директора на БАБХ. Тя става в рамките на трите области, като за целта се използва здравен и идентификационен етикет.

Епицентър

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

лютеницаbig_1cd8

Когато нямаше олинклузив и ядяхме филии на плажа

юли 10, 2019
уиз1562688302-sistemen-bufer-2

Прецакана: 17-годишна българка стана жертва на долен номер на „Уиз Еър“ (СНИМКА)

юли 10, 2019
ministur_angelkova

Туризмът губи милиони от доктрината на Ангелкова, тя пък го „спасява“ с нови анализи за 500 000 лв.

юли 10, 2019
alio

Сръбските политици да бъдат по-скромни в говоренето си, когато става дума за държава лидер, каквато е България

юли 10, 2019
big_13

Неприятен ден, изпълнен със съмнения, а за една от зодиите стари отношения ще се пробудят като гръм от ясно небе

юли 10, 2019
safe_image

Бай Ганьо дипломат. Или как една мутра ни изложи навсякъде…

юли 9, 2019