ОБЩЕСТВО

Агенцията по храните откри „организирана престъпна група“ – ОПГ във фермата на Ани и Тодор в Болярово

Агенцията по храните откри „организирана престъпна група“ – ОПГ във фермата на Ани и Тодор в Болярово

main_1541183724

Сагата с чумата по дребните животни продължава вече пети месец. А поведението на Българската агенция по храните (БАБХ) вече придобива трагикомичен оттенък, след като стана ясно, че тя призова главния прокурор да разследва дали зад малката ферма в село Болярово, която отказа козите и овцете да бъдат избити, не се спотайва ОПГ – организирана престъпна група.

Нещо повече, БАБХ настоява Наказателният кодекс спешно да бъде допълнен с нов текст, който да преследва „лоши практики в отглеждането на животни“.

В отговор на въпроси, изпратени от вестник „Сега“, агенцията обяснява, че фермата в Болярово е нелегитимна и регистрацията й е отнета. Според БАБХ няма съмнение, че животновъдният обект е огнище на болестта.

Пробите, взети през юни, показват наличие на инфекция с вируса на чума, гласят писмените отговори, подписани от шефа на агенцията Дамян Илиев. Ето защо от БАБХ са поискали прокуратурата да провери дали стопаните от Болярово не са ОПГ.

Заподозряната от Илиев ферма е собственост на Ана Петрова и Тодор Димитров, които твърдят, че животните им не били болни. Пред стопанството вече трети месец има лагер на протестиращи, които подкрепят собствениците и не допускат външна намеса. Кризата с чумата прерасна и в политическа драма, а информационното затъмнение от страна на БАБХ накара стопаните да се усъмнят в достоверността на пробите за чума по животните им.

Агенцията предприема поредна противоречива стъпка за справяне с болестта, която отдавна трябваше да е овладяна. В писмото си до главния прокурор изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев твърди, че „саботирането на мерките може да застраши и безопасността на населението. При всички случаи действия, подобни на видените в град Болярово, са заплаха за националната сигурност!“, гласи текстът.

В обръщението си към прокуратурата БАБХ моли за съдействие и предприемане на мерки срещу действията на защитниците на фермата. И настоява да „се инкриминират лошите практики при гледане на животни, възпрепятстване на контролните функции в държавата и умишлено разпространение на заразни болести при животните“.

Шефът на агенцията иска да се потърси административна и финансова отговорност на защитниците на фермата, тъй като пречели на работата на ветеринарите и създавали излишни разходи за бюджета заради увеличения брой проби и появата на нови огнища.

Според него трябва да се търси и съдебна отговорност и да се забрани отглеждането на животни от хора, които са „заплаха за здравето и живота на животните и/или хората“.

Междувременно към средата на септември стана ясно, че 8 от животните във фермата на Ана са умрели. Собственичката обясни, че това се е случило в резултат на преяждане. Според Илиев малко вероятно е това да е така.

„Дори и да приемем, че животните умират от преяждане, това може да се счита за нарушаване на хуманното отношение към тях. Трудно ми е да приема подобна версия поради факта, че обектът и животните в него са под постоянен контрол и охрана от стопаните.“

Междувременно Европейската комисия наложи допълнителни рестрикции по отношение на движението на дребни преживни животни и продукти от тях на целите територии на областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Според БАХБ това се налага заради фермата в Болярово и отказа на стопаните й да я закрият. Търговията с месо и мляко от тях може да се случва само със заповед на директора на БАБХ. Тя става в рамките на трите области, като за целта се използва здравен и идентификационен етикет.

Епицентър

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

raztarsvasht-razkaz-stanislav-plovdiv-811

Разтърсващ разказ за Станислав от Пловдив – тази нощ той ще изкара в някоя интернет зала, а утре?

декември 30, 2019
тошо1572282047

Тошо Тошев: Колко е умен Борисов!

декември 30, 2019
ninova_borisov_900

Нинова изригна срещу Борисов: Дишаме рак. Пием отрова. Не министрите, той лично носи отговорност

декември 30, 2019
ботевградphpvexrvx_800x

Ботевград може да стане вторият Перник, имаме вода за 6 седмици, алармира кметът

декември 30, 2019
воденичка924946

Варненка попадна на убийствено „късметче“, скрито в пилешки воденички

декември 30, 2019
gerb-655x457

Паника в ГЕРБ! Властта видя нов февруарски преврат в кризата с водата

декември 30, 2019