Анализи

Изтокът харесва Тръмп, Западът се отвращава от него. Защо?

Изтокът харесва Тръмп, Западът се отвращава от него. Защо?

 

 

orig

 

 

 

Когато Доналд Тръмп казва нещо, думите му обикновено звучат шокиращо, дори вулгарно, но и вярно, твърди американският консервативен публицист Тъкър Карлсън. Самият той се уверил в това, когато веднъж си позволил да се подиграе на Тръмп заради прическата му. А президентът контраатакувал с думите: Карлсън може и да има по-добра прическа, но аз имам повече секс от него („I get more pussy“). Как въобще е възможно Тръмп да каже подобно нещо, възмущава се Карлсън, който все пак признава, че в случая Тръмп е прав.

 

 

 

В Източна Европа също обичат солените изрази, а политиците там често са твърде недодялани. Чешкият президент Милош Земан например обяви „смърт на въздържателите и вегетарианците“, а неотдавна заяви по адрес на природозащитниците, че би ги „запалил и уринирал върху тях, а остатъците им – осолил“. Нека припомним и изказването на полския лидер Ярослав Качински, който беше определил мигрантите като приносители на „паразити и едноклетъчни“.

 

 

 

Може би това е една от причините, поради които ние в Източна Европа изпитваме далеч по-положително отношение към Тръмп, отколкото например германците. Ние обичаме провокациите, истинските мъжкари, които говорят направо. И колкото по-груб език използват, толкова по-добре. Но не само в Тръмп се крие причината затова, че в Германия и в Западна Европа се отвращават от него, а в Източна Европа го уважават. Източна Европа харесва Тръмп, защото харесва

 

 

 

Антиамериканизмът на „старата Европа“

 

 

 

Страните от „стария“ ЕС са принципно по-зле настроени към Америка, макар че сами обичат да се причисляват към същия този „Запад“ – което важи с особена сила за Германия. А „Западът“, това все пак е пределно ясно, всъщност са само САЩ и Великобритания. Само тези две държави са готови да защитават свободата – ако се наложи и с оръжие. Остатъкът е бюрократичната, обсебена от мания за регулации и често пъти малодушна континентална Европа, чиито интелектуални елити навремето бяха готови да попречат на тогавашния американски президент Роналд Рейгън да спечели Студената война.

 

 

 

 

Скептицизмът на западноевропейците, включително и на германците към Америка е ясно забележим. Според актуално изследване на Института Пю, само 30 процента от германците и 38 на сто от французите имат положително отношение към САЩ. В Полша и Унгария обаче настроенията са категорично в полза на Америка – съответно 70 и 63 процента от населението я харесват. Почти шизофренично звучи, че 54 процента от германците имат положителна представа за Китай. Тоест, комунистическата държава с диктаторски уклон се оценява по-добре, отколкото демократична Америка! В Полша и Унгария това е точно обратното.

 

 

 

 

58% от германците все пак биха желали САЩ да останат водеща световна сила, но пък 19% от тях биха предпочели да видят в тази роля Китай. В Полша везните са силно наклонени в полза на САЩ – 68 процента срещу едва 6 процента за Китай. Затова в Източна Европа с право се питат какво се случва в главите на германците.

 

 

 

 

 

Тръмп и САЩ – две различни неща?

 

 

 

 

Източноевропейците имат положително отношение към Америка и недотам положително към Тръмп. Германците, както и Западна Европа въобще пренасят отвращението си към Тръмп върху цялата Америка. Одобрението за Тръмп сред източноевропейците (35%) е по-високо, отколкото в Западна Европа (около 10%). И все пак и на Изток то се движи в умерени граници. Източноевропейците се доверяваха повече на предшественика му Барак Обама – отново по данни на Института Пю Рисърч. След избирането на Тръмп за президент доверието към него спадна и в Източна Европа, но това не се отрази на положителното отношение към САЩ като цяло. Друго поведение наблюдаваме при западноевропейците: те не харесваха Америка на Джордж Буш, намираха я отново привлекателна при Барак Обама, а сега при Доналд Тръмп отново я осъждат.

 

 

 

От това може да се заключи, че хората в Източна Европа се вглеждат по-внимателно в нещата и мислят по-реалистично. Да вземем например поведението на Тръмп. Какво ни подсказва то? Че президентът има характер. А Източна Европа обича хората с характер. Ето да кажем отношението му към мигрантите – и на Изток мислят като него. А посланието му „Америка преди всичко?“ – Ами и Орбан повтаря: „Унгария на първо място“, а пък във Варшава казват: „Полша на първо място“. Нима това означава, че на Тръмп не бива да се вярва? Само защото иска най-вече да се грижи за доброто на американците, също както източноевропейците искат да се грижат за своето? Всичко това е напълно нормално – и честно.

 

 

 

 

Къде се припокриват интересите?

 

 

 

 

Въпросът, който явно занимава източноевропейците, но в значително по-малка степен от западноевропейците, гласи: къде се припокриват техните интереси с тези на САЩ и къде не. Какво например означава търговската война на Тръмп срещу ЕС? – Тя вреди и на източноевропейците, защото те са част от ЕС. А усилията му да отслаби ЕС политически? Това пък може и да е от полза за Изтока, щом като Западна Европа го принуждава да върши неща, с които той не е съгласен. С други думи Източна Европа смята, че трябва да се бори срещу негативите, предизвикани от Тръмп, но пък да го подкрепя, когато има полза от него и когато това помага да се постигат прагматични компромиси.

 

 

 

 

Тръмп е уверен, че САЩ са и трябва да останат най-могъщата страна в света. Именно тази Америка е най-голямата гаранция за сигурност, за която Източна Европа би могла да си мечтае. Но една Америка, която не желае повече да е доминираща сила в света, явно не желае да защитава и източноевропейците. Със сигурност германците няма да тръгнат да ги защитават, ако се наложи, нито пък французите ще го направят – например от руснаците. С тях източноевропейците, естествено, ще продължават да поддържат отношения и да търгуват, докато Москва не започне да се превръща в заплаха за тях.

 

 

Публикувано в DW

loading...
0
Анализи

More in Анализи

Борисов Путин

ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат?

декември 13, 2019
сащl-250624

САЩ подготвят война на няколко фронта

декември 5, 2019
putin12-253681-810x0

„Комерсант“: Изявлението на Путин е неумолим ултиматум към България

декември 5, 2019
темида-462x260

„Нойе Цюрихер Цайтунг“: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка

декември 1, 2019
болканa8c27135c52865cb05979d4aacec640e7816c98f

„Болкан инсайд“ с разгромяващ анализ: България продължава да се обезлюдява, липсват промени, какво да се прави?

октомври 22, 2019
All member states of NATO highlighted on the map

НАТО – влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция заради ключова пречка

октомври 12, 2019