Анализи

Изтокът харесва Тръмп, Западът се отвращава от него. Защо?

Изтокът харесва Тръмп, Западът се отвращава от него. Защо?

 

 

orig

 

 

 

Когато Доналд Тръмп казва нещо, думите му обикновено звучат шокиращо, дори вулгарно, но и вярно, твърди американският консервативен публицист Тъкър Карлсън. Самият той се уверил в това, когато веднъж си позволил да се подиграе на Тръмп заради прическата му. А президентът контраатакувал с думите: Карлсън може и да има по-добра прическа, но аз имам повече секс от него („I get more pussy“). Как въобще е възможно Тръмп да каже подобно нещо, възмущава се Карлсън, който все пак признава, че в случая Тръмп е прав.

 

 

 

В Източна Европа също обичат солените изрази, а политиците там често са твърде недодялани. Чешкият президент Милош Земан например обяви „смърт на въздържателите и вегетарианците“, а неотдавна заяви по адрес на природозащитниците, че би ги „запалил и уринирал върху тях, а остатъците им – осолил“. Нека припомним и изказването на полския лидер Ярослав Качински, който беше определил мигрантите като приносители на „паразити и едноклетъчни“.

 

 

 

Може би това е една от причините, поради които ние в Източна Европа изпитваме далеч по-положително отношение към Тръмп, отколкото например германците. Ние обичаме провокациите, истинските мъжкари, които говорят направо. И колкото по-груб език използват, толкова по-добре. Но не само в Тръмп се крие причината затова, че в Германия и в Западна Европа се отвращават от него, а в Източна Европа го уважават. Източна Европа харесва Тръмп, защото харесва

 

 

 

Антиамериканизмът на „старата Европа“

 

 

 

Страните от „стария“ ЕС са принципно по-зле настроени към Америка, макар че сами обичат да се причисляват към същия този „Запад“ – което важи с особена сила за Германия. А „Западът“, това все пак е пределно ясно, всъщност са само САЩ и Великобритания. Само тези две държави са готови да защитават свободата – ако се наложи и с оръжие. Остатъкът е бюрократичната, обсебена от мания за регулации и често пъти малодушна континентална Европа, чиито интелектуални елити навремето бяха готови да попречат на тогавашния американски президент Роналд Рейгън да спечели Студената война.

 

 

 

 

Скептицизмът на западноевропейците, включително и на германците към Америка е ясно забележим. Според актуално изследване на Института Пю, само 30 процента от германците и 38 на сто от французите имат положително отношение към САЩ. В Полша и Унгария обаче настроенията са категорично в полза на Америка – съответно 70 и 63 процента от населението я харесват. Почти шизофренично звучи, че 54 процента от германците имат положителна представа за Китай. Тоест, комунистическата държава с диктаторски уклон се оценява по-добре, отколкото демократична Америка! В Полша и Унгария това е точно обратното.

 

 

 

 

58% от германците все пак биха желали САЩ да останат водеща световна сила, но пък 19% от тях биха предпочели да видят в тази роля Китай. В Полша везните са силно наклонени в полза на САЩ – 68 процента срещу едва 6 процента за Китай. Затова в Източна Европа с право се питат какво се случва в главите на германците.

 

 

 

 

 

Тръмп и САЩ – две различни неща?

 

 

 

 

Източноевропейците имат положително отношение към Америка и недотам положително към Тръмп. Германците, както и Западна Европа въобще пренасят отвращението си към Тръмп върху цялата Америка. Одобрението за Тръмп сред източноевропейците (35%) е по-високо, отколкото в Западна Европа (около 10%). И все пак и на Изток то се движи в умерени граници. Източноевропейците се доверяваха повече на предшественика му Барак Обама – отново по данни на Института Пю Рисърч. След избирането на Тръмп за президент доверието към него спадна и в Източна Европа, но това не се отрази на положителното отношение към САЩ като цяло. Друго поведение наблюдаваме при западноевропейците: те не харесваха Америка на Джордж Буш, намираха я отново привлекателна при Барак Обама, а сега при Доналд Тръмп отново я осъждат.

 

 

 

От това може да се заключи, че хората в Източна Европа се вглеждат по-внимателно в нещата и мислят по-реалистично. Да вземем например поведението на Тръмп. Какво ни подсказва то? Че президентът има характер. А Източна Европа обича хората с характер. Ето да кажем отношението му към мигрантите – и на Изток мислят като него. А посланието му „Америка преди всичко?“ – Ами и Орбан повтаря: „Унгария на първо място“, а пък във Варшава казват: „Полша на първо място“. Нима това означава, че на Тръмп не бива да се вярва? Само защото иска най-вече да се грижи за доброто на американците, също както източноевропейците искат да се грижат за своето? Всичко това е напълно нормално – и честно.

 

 

 

 

Къде се припокриват интересите?

 

 

 

 

Въпросът, който явно занимава източноевропейците, но в значително по-малка степен от западноевропейците, гласи: къде се припокриват техните интереси с тези на САЩ и къде не. Какво например означава търговската война на Тръмп срещу ЕС? – Тя вреди и на източноевропейците, защото те са част от ЕС. А усилията му да отслаби ЕС политически? Това пък може и да е от полза за Изтока, щом като Западна Европа го принуждава да върши неща, с които той не е съгласен. С други думи Източна Европа смята, че трябва да се бори срещу негативите, предизвикани от Тръмп, но пък да го подкрепя, когато има полза от него и когато това помага да се постигат прагматични компромиси.

 

 

 

 

Тръмп е уверен, че САЩ са и трябва да останат най-могъщата страна в света. Именно тази Америка е най-голямата гаранция за сигурност, за която Източна Европа би могла да си мечтае. Но една Америка, която не желае повече да е доминираща сила в света, явно не желае да защитава и източноевропейците. Със сигурност германците няма да тръгнат да ги защитават, ако се наложи, нито пък французите ще го направят – например от руснаците. С тях източноевропейците, естествено, ще продължават да поддържат отношения и да търгуват, докато Москва не започне да се превръща в заплаха за тях.

 

 

Публикувано в DW

loading...
0
Анализи

More in Анализи

коноbig_22

Сп. „Икономист“: Бизнесът в България да се подготви за разрастващи се протести срещу корупцията

май 20, 2019
home_UiSup0_vibL7p_j

Фигаро: Невиждано студен прием на папата от българските православни християни

май 4, 2019
php8lg3rv_800x_

„Льо Монд“: Злоупотреби с европари клатят правителството на Борисов

май 3, 2019
Julian-Assange-Time-horizontal

Джон Пилджър: Революцията да казваш истината във време на измама

април 11, 2019
90a341241bff1ae7d19528c14d86

Руско издание: На два стола – България иска и с Русия, и с НАТО, но това е невъзможно

март 8, 2019
1551250892

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

февруари 28, 2019