СВЯТ

Русия и Турция завършиха морския участък от “Турски поток”… Бойко гледа умно…

Русия и Турция завършиха морския участък от “Турски поток”… Бойко гледа умно…

 

640x

 

 

Въвеждането в експлоатация на “Турски поток” ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

 

 

 

 

 

 “Пускането в експлоатация на “Турски поток” със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност”, изтъкна Путин.

 

 

 

 Той подчерта, че проектът “Турски поток” не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси. “Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер”, заяви Путин. 

 

 

 

 

По думите му проектът е “насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни”.

 

 

 

 

 “Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото “Турски поток” напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република”, отбеляза Путин.

 

 

Точно това не направи България в лицето на управляващите от ГЕРБ, които не защитиха националните ни интереси навремето, когато имахме златния шанс с „Южен поток“. Днес вместо Турция, нашата страна можеше да транзитира руски газ към Европа като бъде първа страна-доставчик след Русия…

 

Борисов днес гледа умно, след като извърши национално предателство!

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган издадоха нареждане за постояването на последния сегмент от морския участък на енергийния проект “Турски поток”, съобщава “Дейли сабах”.

Путин е в Истанбул на еднодневна визита за участие в официалната церемония във формат видеоконференция.

 

 

 

 

 

По време на събитието руският лидер нареди на директора на Газпром Алексей Милер да разпореди на Pioneering Spirit – най-големият кораб в света за инсталиране на нефтени и газови платформи, да постави последната тръба от морския участък, информира ТАСС.

На събитието Ердоган заяви, че “Турски поток”, изграждан с нашите руски приятели, е важен исторически проект по отношение на двустранните контакти и енергийните политики в региона”.

 

 

 

През миналата година увеличихме търговския обмен с Русия с 30%, целта ни е да достигне 100 милиарда долара, съобщи той.

code Copy and paste this code on your site.

“Турски поток” ще започне да доставя природен газ по две тръби от 1 януари 2020 г.

 

 

 

 

 

Ердоган поясни, цитиран от Анадолската агенция, че проектът носи много ползи не само за Турция, но и за съседните държави, за региона. Той нарече Русия “надежден партньор на Турция” и “важен” доставчик на природен газ, с който Анкара може да си сътрудничи дългосрочно.

Проектът “Турски поток” ще действа от 2019 г. след провеждането на тестовете, обяви турският лидер. По думите му Турция е закупила 387 милиарда кубични метра природен газ от Русия от 1987 г.

 

 

 

 

Според него солидарността на Турция с руския президент и народ ще открие пътя за по-големи проекти между двете страни в бъдеще.

Путин от своя страна отбеляза, че името на проекта “Турски поток” е предложение на Ердоган.

 

 

 

 

 

Сухопътният участък на проекта се очаква да прогресира бързо. Проектът “Турски поток” ще бъде завършен през 2019 г., коментира държавният глава на Русия.

Според руския лидер Ердоган е показал политическа воля и кураж за осъществяването на този проект, което не би било възможно без доверие между двете страни.

Путин също поиска търговският обмен да достигне 100 милиарда долара.

ТАСС припомня, че през декември 2014 г. Русия изостави проекта “Южен поток” през България и го замести с тръба с подобен капацитет, която по-късно беше наречена “Турски поток”.

 

 

 

 

 

Газпром започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 г. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със съседни държави.

Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя за Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15,75 милиарда кубични метра газ на година. Първите доставки са предвидени за края на 2019 г.

 

 

 

 

Газпром обяви завършването на морския участък през април 2018 г.

В края на май Газпром и турското правителство подписаха протокол за изграждането на тръбите на “Турски поток” по суша.

 

 

 

 

В близко бъдеще Русия ще реши маршрута на втората тръба. В момента се обсъждат два варианта. Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са потенциални пазари.

Газпром счита, че за изграждането на “Турски поток” ще се необходими 7 милиарда евро.

 

 

 

 

 

Преносът на газ от Анапа, Русия, до Къйъкьой (Мидия), Турция, ще отнема около 52 часа. Контролната стая, където ще се следи преносът на природен газ, ще бъде в Амстердам, Холандия.

Проектът ще действа най-малко 50 г.

 

 

 

 

 

Тази година Путин два пъти посети Турция. И двата случая бяха за участие в международни срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент проведе отделни двустранни разговори с Ердоган.

Последната визита на Путин в Турция в чисто двустранен формат беше на 11 декември 2017 г.

 

 

 

По информция на

КРОСС, НЮЗ.БГ

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

полшаbig_6026

Полша взема над 2 пъти по-евтино по-хубавите самолети Ф 35

юни 17, 2019
borjun

Не мислете, че ограбването на България беше случайно! То беше насърчавано от ЕС

юни 17, 2019
epa07642041 US Secretary of State Mike Pompeo testifies before the Senate Caucus on International Narcotics Control in the Dirksen Senate Office in Washington, DC, USA, 11 June 2019. Pompeo said the State Department has focused much of its anti-narcotics efforts on fentanyl coming in from China.  EPA/JIM LO SCALZO

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

юни 17, 2019
safe_image

В Сърбия започнаха съвместните с Русия и Беларус учения „Славянско братство“

юни 15, 2019
1560554086-1

Направиха КАРТА за уникалността на държавите. Вижте в какво България е най-добра в света

юни 15, 2019
1560503615-640-321051

Русия бие тревога: Всички да се успокоят!

юни 14, 2019