ОБЩЕСТВО

Агенцията по храните откри „организирана престъпна група“ – ОПГ във фермата на Ани и Тодор в Болярово

Агенцията по храните откри „организирана престъпна група“ – ОПГ във фермата на Ани и Тодор в Болярово

main_1541183724

Сагата с чумата по дребните животни продължава вече пети месец. А поведението на Българската агенция по храните (БАБХ) вече придобива трагикомичен оттенък, след като стана ясно, че тя призова главния прокурор да разследва дали зад малката ферма в село Болярово, която отказа козите и овцете да бъдат избити, не се спотайва ОПГ – организирана престъпна група.

Нещо повече, БАБХ настоява Наказателният кодекс спешно да бъде допълнен с нов текст, който да преследва „лоши практики в отглеждането на животни“.

В отговор на въпроси, изпратени от вестник „Сега“, агенцията обяснява, че фермата в Болярово е нелегитимна и регистрацията й е отнета. Според БАБХ няма съмнение, че животновъдният обект е огнище на болестта.

Пробите, взети през юни, показват наличие на инфекция с вируса на чума, гласят писмените отговори, подписани от шефа на агенцията Дамян Илиев. Ето защо от БАБХ са поискали прокуратурата да провери дали стопаните от Болярово не са ОПГ.

Заподозряната от Илиев ферма е собственост на Ана Петрова и Тодор Димитров, които твърдят, че животните им не били болни. Пред стопанството вече трети месец има лагер на протестиращи, които подкрепят собствениците и не допускат външна намеса. Кризата с чумата прерасна и в политическа драма, а информационното затъмнение от страна на БАБХ накара стопаните да се усъмнят в достоверността на пробите за чума по животните им.

Агенцията предприема поредна противоречива стъпка за справяне с болестта, която отдавна трябваше да е овладяна. В писмото си до главния прокурор изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев твърди, че „саботирането на мерките може да застраши и безопасността на населението. При всички случаи действия, подобни на видените в град Болярово, са заплаха за националната сигурност!“, гласи текстът.

В обръщението си към прокуратурата БАБХ моли за съдействие и предприемане на мерки срещу действията на защитниците на фермата. И настоява да „се инкриминират лошите практики при гледане на животни, възпрепятстване на контролните функции в държавата и умишлено разпространение на заразни болести при животните“.

Шефът на агенцията иска да се потърси административна и финансова отговорност на защитниците на фермата, тъй като пречели на работата на ветеринарите и създавали излишни разходи за бюджета заради увеличения брой проби и появата на нови огнища.

Според него трябва да се търси и съдебна отговорност и да се забрани отглеждането на животни от хора, които са „заплаха за здравето и живота на животните и/или хората“.

Междувременно към средата на септември стана ясно, че 8 от животните във фермата на Ана са умрели. Собственичката обясни, че това се е случило в резултат на преяждане. Според Илиев малко вероятно е това да е така.

„Дори и да приемем, че животните умират от преяждане, това може да се счита за нарушаване на хуманното отношение към тях. Трудно ми е да приема подобна версия поради факта, че обектът и животните в него са под постоянен контрол и охрана от стопаните.“

Междувременно Европейската комисия наложи допълнителни рестрикции по отношение на движението на дребни преживни животни и продукти от тях на целите територии на областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Според БАХБ това се налага заради фермата в Болярово и отказа на стопаните й да я закрият. Търговията с месо и мляко от тях може да се случва само със заповед на директора на БАБХ. Тя става в рамките на трите области, като за целта се използва здравен и идентификационен етикет.

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024