САЩ

Американски военни: Почвайте преговори с Русия, нямаме средства за ядрена триада!

Американски военни: Почвайте преговори с Русия, нямаме средства за ядрена триада!

 

thumb_910x0_Ракети

 

 

 

В САЩ за пореден път бе обсъдена стратегията за национална сигурност. В обсъждането са участвали представители на Конгреса, на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ STRATCOM и други цивилни и военни специалисти.

 

 

 

 

Форумът се е състоял в Института за политика в университета в Харвард, а дискусията е била доста гореща, съобщават руски медии.

 

 

Генерал Джон Хайтън, STRATCOM:

 

 

 

 
„Когато представител на Конгреса ми зададе въпроса с какво разполагаме, за реализиране на стратегията за национална сигурност, аз отговарям – това, с което разполагахме и миналата, и по-миналата година. Съветът ми е следният: ние имаме нужда от сила, която да може да реагира веднага на всяка възможна заплаха, съществуваща в съвременния свят. Такава сила е ядрената триада. Руснаците разполагат с мощна триада, която е насочена срещу нас. А когато аз нямам такава триада, не мога да гарантирам нанасянето на ответен удар. Това означава, че не мога да дам гаранции за сигурността на страната“.

 

 

 

 
Ядрената триада е форма на изграждане и организиране на стратегическите ядрени сили, включваща три основни компонента: базирани на сушата междуконтинентални балистични ракети, оборудвани с атомно оръжие стратегически бомбардировачи и изстрелвани от подводници балистични ракети.

 

 

 

 

 
По-рано от Пентагона, както пише Defense News, съобщиха за плановете си за засилване на ядрената мощ на подводния флот на САЩ – в това число с помощта на скорошно влизане в строя на перспективните подводници от клас „Колумбия“. Освен това стана ясно, че за развитие на ядрената триада е необходимо да бъде обновен арсеналът от междуконтинентални балистични ракети и да продължи работата по проекта за бомбардировачи B-21 Raider.

 

 

 

 
През 2017 г. бе заявено, че Бюджетното управление на Конгреса на САЩ оценява разходите на Пентагона за развитие на бойния ядрен арсенал на страната на 1 трилион долара за 30 години.

 

 

 

 

 
В хода на обсъжданията в Харвард конгресмени са заявили, че „вероятно това е повече, отколкото САЩ в момента могат да си позволят“.

 

 

 

 
След това заявление за липсата на средства за развитие на ядрената триада генерал Хайтън се обърнал към конгресмените и другите участници в дискусията:

 

 

 

 
„В такъв случай имам рецепта за вас: сядайте на масата на преговорите с руснаците. Ако наистина искате да икономисате средства, трябва да измените самото понятие за заплахата“.

 

 

 

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024